| 0 reacties

tags: Kinderen/jongeren en scheiding

Wat willen de kinderen?

In de afgelopen jaren heb ik veel kinderen gesproken waarvan hun ouders in strijd zijn met elkaar. Er wordt veel gezegd over het wel of niet betrekken van kinderen bij de echtscheidingsproblematiek van hun ouders, maar zijn zij niet al direct of indirect een onderdeel van de scheiding van hun ouders?

Maar wat willen kinderen nou eigenlijk?

Of kun en mag je deze vraag niet stellen? Kinderen kunnen en mogen immers niet voor een keuze gesteld worden m.b.t. hun ouders.

Maar wat is dan wel het doel van het betrekken van kinderen bij een ONS traject. Het ONS traject is er op gericht om de communicatie tussen de ouders te verbeteren mbt het kind/ de kinderen. Kinderen hebben vaak een mening hierover en weten vaak precies wat er aan de hand is. Tenslotte draait het om de communicatie over hen. Als bemiddelaar maken wij in eerste instantie kennis met de ouders en vervolgens met de kinderen waar het om draait. De kinderen kunnen vragen stellen en de bemiddelaar legt uit wat hij/ zij doet. Daarna kunnen kinderen aangeven welke informatie zij belangrijk vinden om te delen met de bemiddelaar als deze met hun ouders in gesprek gaan.

Wat willen kinderen wél?

Kinderen willen vaak niet veel vertellen. Sommigen geven aan dat zij bang zijn dat hun ouders boos of verdrietig worden als zij zouden zeggen wat zij zouden willen. Ze willen hun ouders niet teleurstellen. Voorop staat dat kinderen evenveel bij hun ouders willen zijn en niet tussen hen willen kiezen. Wat kinderen wel vaak aangeven, is dat zij oa willen dat:

- ouders gaan overleggen

- ouders stoppen met ruzie maken

- zij zowel bij papa als mama naar bijvoorbeeld een vriendje/ vriendinnetje kunnen of een feestje

- zowel bij papa als mama hun sport kunnen doen en bij wedstrijden aanwezig kunnen zijn

- niet zoveel heen en weer moeten sjouwen

- er zo weinig mogelijk veranderingen plaatsvinden

- een eigen kamer hebben bij zowel papa als mama

Met name geven kinderen aan dat zij willen dat ouders overleggen en goede afspraken maken, zodat zij er minder last van hebben.

Tot op heden heb ik de gesprekken met de kinderen als waardevol ervaren. Je weet wat de kijk van de kinderen op de situatie is en die kijk kan mogelijk bijdragen aan het komen tot een betere communicatie rondom de kinderen. Vaak zijn ouders te bang dat hun kind in gesprek gaat met de bemiddelaar, omdat ze niet willen dat hun kinderen belast worden. Echter een kind is al belast door de verminderde communicatie of strijd tussen de ouders en door het betrekken van kinderen, zien wij meer door de ogen van kinderen.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt