| 1 reactie

tags: Co-ouderschap

Co-ouderschap als oplossing na een echtscheiding?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat co-ouderschap momenteel aan populariteit wint. Maar hoe wordt co-ouderschap door kinderen ervaren? En wat wordt eigenlijk onder co-ouderschap verstaan? In dit artikel meer informatie over cijfers over co-ouderschap, voor- en nadelen en ervaringen uit de praktijk.

De cijfers

Uit verschillende onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat co-ouderschap populairder wordt. In 2001 bleek dat in ongeveer 5 procent van de gevallen sprake was van co-ouderschap. Vier jaar later bleek uit onderzoek van De Graaf (2005) dat dit percentage naar 15 procent was gestegen. Overigens kwam daarbij ook naar voren dat vaders vaker over co-ouderschap spreken dan moeders. Hieruit kan worden opgemaakt dat er blijkbaar geen overeenstemming is over wat co-ouderschap inhoudt. In het onderzoek “Scholieren en Gezinnen”, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in 2010, wordt duidelijk dat co-ouderschap opnieuw terrein heeft gewonnen. Van de kinderen en jongeren tussen 9 en 16 jaar die een scheiding meemaakt, blijkt 20 procent te wonen in een co-oudersituatie (Spruijt, 2010).

Omschrijving co-ouderschap

Uit het onderzoek van de Graaf kwam naar voren dat co-ouderschap verschillend wordt omschreven. Co-ouderschap is geen juridisch begrip. Het wil zeggen dat ouders de dagelijkse zorg voor hun kind of kinderen om de beurt voor hun rekening nemen. Er zijn verschillende verdelingen mogelijk maar in principe wordt van co-ouderschap gesproken wanneer de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken evenredig wordt verdeeld. Hierbij kan gedacht worden aan drie dagen bij de ene ouder en vier dagen bij de andere ouder of de ene week bij vader en de andere week bij moeder.

Marith (9 jaar): “Sinds de scheiding van mijn ouders ben ik van zaterdagmiddag tot dinsdag bij mijn vader. Op dinsdagochtend brengt mijn vader mij naar school en haalt mama mij ’s middags weer van school op."

De voor- en nadelen

In de praktijk brengt gedeeld ouderschap voor zowel ouders als kinderen veranderingen met zich mee. Hieronder zetten we veelgehoorde voor- en nadelen van ouders en kinderen op een rij.

Veel kinderen vinden het lastig om telkens te moeten wennen aan de plek bij vader en moeder; er gelden bijvoorbeeld verschillende regels wat maakt dat een kind het gevoel kan krijgen zich telkens te moeten aanpassen.

Bjorn (11 jaar): “Bij papa moeten we aan tafel blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten. Bij mama en haar nieuwe vriend mag ik van tafel als ik mijn eten op heb. Soms heb ik bij papa mijn bord leeg en vergeet ik dat ik moet wachten totdat iedereen zijn eten op heeft”.

Ook kost het heen en weer reizen tijd en kan het reizen en alles wat daarbij komt kijken, zoals het vergeten van spullen en de soms ingewikkelde planning, onrust met zich meebrengen. Voor kinderen kan de scheiding tussen ouders onverwachts of plotseling zijn, ook dit kan ingewikkeld voor kinderen zijn. Bovendien kan het tot gevolg hebben dat een kind naar een andere school moet en afscheid moet nemen van zijn of haar vertrouwde omgeving met vriendjes en bekende juffen of meesters.

Lisa (7 jaar): “Het ergste vond ik dat mijn broer en ik na de scheiding in een ander dorp gingen wonen. Daardoor moest ik naar een nieuwe school. Ik kwam in een groep waar iedereen elkaar goed kende. Het duurde lang voordat ik weer nieuwe vriendinnetjes had.

Kinderen zien ook voordelen in het co-ouderschap. Kinderen hebben bijvoorbeeld twee slaapkamers en gaan tweemaal per jaar op vakantie. Ook biedt co-ouderschap de mogelijkheid om met beide ouders meer tijd door te brengen. Overigens kunnen de voornoemde voor- en nadelen verschillend worden geïnterpreteerd door kinderen. Twee slaapkamers kan een kind ook als ingewikkeld zien doordat het kind telkens weer moet wennen.

Voor ouders is een goede communicatie essentieel om mogelijke negatieve aspecten van het co-ouderschap zoveel mogelijk te beperken. Wanneer een kind aangeeft het lastig te vinden om zich telkens te moeten aanpassen aan de regels, kan het helpen om als ouders de regels op elkaar af te stemmen. Ook in andere opzichten is een goede communicatie belangrijk. Veel ouders geven aan dat er vanuit school soms alleen wordt gecommuniceerd richting de ouder bij wie het kind in het schoolsysteem staat ingeschreven.

Bob (36 jaar): “Ik vind het heel vervelend dat ik soms niets weet van de briefjes die mijn kinderen van school mee naar moeder nemen. Vorig jaar wist ik daardoor niets van een schoolreisje en kon ik mijn dochter niet uitzwaaien toen ze met de klas in de bus naar de dierentuin vertrok”.

Belang van goede communicatie

Co-ouderschap vereist een goede communicatie en heldere afspraken. Wanneer het lukt om duidelijke afspraken te maken en die afspraken worden nagekomen, kan het gedeelde ouderschap voor een kind fijn zijn. Wilt u een co-ouderschap voor uw kind maar heeft u ondersteuning nodig? Een ouderschapsplan kan een eerste stap zijn tot goede afspraken met de andere ouder te komen. Op dit moment ontvangt u 25% op ons online ouderschapsplan van Compaiz.

In verband met privacy zijn in deze blog fictieve namen gebruikt.

Bronnen

Graaf, A. de (2005). Scheiden: motieven, verhuisgedrag en aard van de contacten. Bevolkingtrends, 53. Voorburg/Heerlen: CBS.

Spruijt, E. en H. Kormos (2010), 'Handboek scheiden en de kinderen'. Houten, Bohn Stafleu van Loghum.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

 1. cuiyan - zaterdag 31 augustus 2019 16:40

  Hallo mijn naam is CUIYAN uit de VS, ik wil de wereld vertellen over de geweldige en machtige spell caster genaamd Doctor NATHA, mijn man bedroog me en was niet langer toegewijd aan mij en onze kinderen toen ik hem vroeg wat het probleem was dat hij me vertelde viel uit liefde voor mij en wilde een scheiding, ik was zo hart gebroken ik huilde de hele dag en nacht, maar hij verliet het huis, ik was op zoek naar iets online toen ik een artikel zag hoe de grote en krachtige dokter NATHA zoveel in vergelijkbare situaties heeft geholpen zoals het mijne, hij e-mailadres was er dus ik stuurde hem een ​​e-mail om hem over mijn probleem te vertellen, hij vertelde me dat hij binnen een paar uur bij me terug zou komen, ik deed alles wat hij me vroeg de volgende dag te doen tot mijn grootste verrassing, mijn man kwam terug thuis en huilde en smeekte me om hem te vergeven en te accepteren, ben zo blij omdat mijn familie nu vol liefde is. Je kunt ook contact met hem opnemen ... Emil: drnathaliesand@gmail.com

      HEEFT OOK DE KUUR VOOR DE VOLGENDE VIRUS.
  1) Als je je ex terug wilt.
  (2) als je altijd slechte dromen hebt.
  (3) U wilt op uw kantoor worden gepromoot.
  (4) Je wilt dat vrouwen / mannen achter je aan rennen.
  (5) Als u een kind / ZWANGERSCHAPSSPELL wilt.
  (6) Je wilt rijk zijn.
  (7) Je wilt je man / vrouw binden
  voor altijd de jouwe.
  (8) Als u financiële hulp nodig hebt.
  (9) Hoe u bent opgelicht en u uw verloren geld wilt terugvorderen.
  (10) Stop met scheiden
  (11) ZEKER HIERVOOR ALLE SICKNESS / ZIEKTEN
  (12) Loting winnen
  (13) Genezen van hiv / aids
  (14) LOTTERY / LOTTO SPELL WINNEN

Laat een reactie achter
 • Wordt niet openbaar gemaakt