| 0 reacties

tags: Co-ouderschap, Ervaringsverhalen

Co-ouderschap, het verhaal van een vader

Co-ouderschap: de zorg voor de kinderen eerlijk verdelen. Het aantal ouders dat na de scheiding kiest voor co-ouderschap neemt de afgelopen vijf jaar steeds meer toe. Tegenwoordig kiest één vierde van de gescheiden ouders voor co-ouderschap. Deze toename wordt  onder andere veroorzaakt doordat vaders steeds meer zijn betrokken bij de opvoeding en dit willen dit niet opgeven. Daarnaast werken vrouwen steeds meer en willen ze daarmee doorgaan als ze gaan scheiden. Ook vanuit de wet- en regelgeving is vastgelegd dat kinderen recht hebben op gelijkwaardig ouderschap.  In deze blog vertelt een vader over zijn co-ouderschap.

De totstandkoming van co-ouderschap

Vijf jaar geleden zat ik volop in de ‘scheiding’ met mijn toenmalige vrouw (en moeder van mijn drie kinderen). Wat een ellendige tijd, waarbij ik me ook enorm zorgen maakte om mijn kinderen die toen twee, vier en zes waren. Ik zat ook zelf met boosheid, boosheid omdat mijn vrouw, tot twee keer toe, een relatie met een andere man had. Niet de beste basis om goed uit elkaar te gaan. Toen ik me realiseerde dat er niets meer te redden viel in deze relatie, die ruim 14 jaar geduurd had, ben ik aan de slag gegaan met het ‘organiseren’ van onze scheiding. Daar ben ik goed in en dat leidde natuurlijk lekker af! Binnen drie maanden had ik, min of meer in samenspraak met de ex, alles voor elkaar. We hadden een ouderschapsplan, een gezamenlijke rekening, bedoeld voor de meiden en verdere afspraken gemaakt over het co-ouderschap. Ook begon ik me in die periode zelf weer wat beter te voelen. Ik sportte regelmatig voor een lekkere endorfinekick en ik genoot ook wel weer van het vrijgezellen bestaan. Op rationele gronden bedacht ik me dat het wel goed zou zijn dat ik een aantal gesprekken met een therapeut zou voeren, om te voorkomen dat ik in de toekomst alsnog last van deze situatie zou krijgen. Want ik had dan wel een fantastisch netwerk van liefhebbende familie en vrienden, maar een wat objectievere en professionelere blik leek me niet onverstandig. Deze veronderstelling bleek te kloppen. De therapeut heeft me enorm geholpen om, vanuit het perspectief dat onze kinderen  er zo weinig mogelijk last van mochten hebben, ook vanuit het perspectief van mijn ex te kijken.

Vijf jaar ervaring met co-ouderschap

Nu zijn we vijf jaar co-ouderschap verder. Mijn kinderen lijken niet echt last van de scheiding te hebben, dus dat hebben we kennelijk goed gedaan. De relatie met mijn ex is echter op een dieptepunt. Er is onenigheid over zaken die ik van te voren verwacht had, zoals geld of opvoedingsvraagstukken en mijn ex heeft tot mijn grote verbazing ook grote problemen met het feit dat ik een nieuwe partner heb. Het zal ongetwijfeld met mijn pragmatische mannenbrein te maken hebben, maar gezien het feit dat mijn ex al tijden onze relatie een relatie buiten de deur had (welke ze overigens nog steeds heeft) kan ik hier helemaal niets van begrijpen. Daarnaast is mijn nieuwe vriendin erg lief voor onze kinderen en zorgt ze voor vrouwelijkheid in mijn mannenhuis. Ook mochten mijn kinderen mijn nieuwe vriendin al snel graag, mede doordat ze nooit de concurrentie met hun moeder aanging. Mijn kinderen hebben zelfs vorig jaar gevraagd of ze bij ons kwam wonen!
Nu wordt de vraag weer actueel wat de problemen van mijn ex over mijn nieuwe vriendin voor de kinderen betekent. Hoe eenzijdig het op mij soms ook overkomt, ook deze keer zal ik er weer voor zorgen dat zij er zo weinig mogelijk last van hebben.

Co-ouderschap vastleggen in ouderschapsplan

Gaat u scheiden en wilt u efficiënt alle afspraken vastleggen in het ouderschapsplan? Via Compaiz kunt u via het interactieve online ouderschapsplan alle onderwerpen doorlopen en online met uw ex-partner de afspraken afstemmen.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen