| 0 reacties

tags: Co-ouderschap, Ervaringsverhalen, Kinderen/jongeren en scheiding

Co-ouderschap, verhaal van een kind

Een blog van Jennifer (19) die vertelt over de scheiding van haar ouders.

Acht jaar lang heb ik heen en weer gefietst van het huis van mijn vader, naar het huis van mijn moeder. Vorige week was het eindelijk zover, ik kreeg de sleutel van mijn eigen appartementje in Groningen. Eén vaste plek, dichtbij mijn school en dichtbij de binnenstad. Mijn beide ouders moesten natuurlijk wennen aan het idee dat hun oudste dochter uit huis gaat. Tegelijkertijd vinden ze het hartstikke spannend en willen ze mij graag helpen om mijn ‘paleisje’ zo mooi mogelijk te maken.

Geen vechtscheiding maar mediation

Toen mijn ouders acht jaar geleden besloten om uit elkaar te gaan, wilden zij afspraken zo duidelijk mogelijk op papier hebben staan. Ze kozen niet voor een vechtscheiding met advocaten, maar voor een scheiding met behulp van mediation. Natuurlijk was de situatie die wij doormaakten verdrietig, maar omdat mijn ouders, mij en mijn zusje niet betrokken bij hun scheiding, hebben wij eigenlijk niets meegekregen van conflicten.

Co-ouderschap; niet twee maar vier ouders

Mijn beide ouders zijn hertrouwd en hebben ontzettende lieve en leuke partners. Het voordeel was dat mijn ouders niet ver van elkaar vandaan wonen, dus wij konden gemakkelijk iedere zondagavond met onze tas op de fiets naar het andere huis vertrekken. Op het voetbalveld, tijdens een belangrijke wedstrijd, hoorden mijn zusje en ik de stemmen van vier joelende ouders in plaats van twee. En als er problemen waren met mij of mijn zusje, dan belde mijn moeder mijn vader of zijn vrouw op om de problemen bespreekbaar te maken. Met vier ouders heb je af en toe wat meer bemoeienissen, maar er zitten ook zoveel voordelen aan! Economie vond ik een moeilijk vak op de middelbare school en ik kon niet bij mijn ouders terecht met mijn vragen die diep op de stof in gingen. Mijn stiefvader hielp me daarom altijd. En omdat ik ‘s ochtends altijd zo weinig tijd heb, smeert mijn stiefmoeder nog altijd mijn broodjes. Wat ontzettend lief en zelfs een beetje verwend is.

Mijn ouders ontlopen elkaar niet als ze elkaar zien tijdens een openbare gelegenheid. Natuurlijk voel ik wel eens spanning als alle vier mijn ouders samen zijn. Na vijf minuten verdwijnt mijn zenuwachtige gevoel en merk ik dat zij elkaar het geluk gunnen. Van anderen weet ik dat deze situatie niet vaak voor komt. Geregeld hoor ik verhalen, van klasgenoten of vriendinnen, dat hun ouders via de kinderen of in het bijzijn van hun kinderen ruzie maken. Zij vergeten dat het geluk van hun kind voorop staat, of je nu gescheiden ouder bent of niet.

Trots op mijn ouders

Afgelopen weekend kon er voor het eerst geklust worden in mijn appartementje. Wat ik zo bijzonder vind is dat mijn ouders er alle vier waren. Tijdens het klussen dronken we gezellig samen koffie. Ieder had zijn eigen taak en het was erg gezellig. Mijn moeder en stiefmoeder hebben samen behang van de muren gehaald en de kozijnen in de verf gezet. Het is toch super dat zij dit zo samen doen?

Ik ben ontzettend trots op mijn geweldige ouders en ik hoop dat mijn blog lezers aan het denken zet. Het is ontzettend fijn om als kind van gescheiden ouder, je niet druk te hoeven maken over situaties waarbij je ouders elkaar kunnen tegen komen. Ook is het erg fijn om niets mee te krijgen van discussies of ruzies. Want jij wilt toch ook het beste voor je kind?

Jennifer (19)

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen