| 1 reactie

tags: Ervaringsverhalen

De decembermaand als je gescheiden ouders hebt

De maand december staat in het teken van de feestdagen. Sinterklaas, kerstmis, oud&nieuw, feestdagen waarop je graag samen met je familie bent. Wanneer je ouders gescheiden zijn, wordt de decembermaand vaak anders. Het samenzijn is niet meer vanzelfsprekend. In deze blog vertelt Karin (35) over hoe zij de decembermaand ervaart.

De moeilijkste maand van het jaar

Vijf jaar nadat mijn ouders zijn gescheiden, ben ik op sommige momenten nog steeds niet aan het idee gewend dat ons gezin zoals die vroeger bestond er niet meer is. Ik was negentien toen mijn moeder bij me langs kwam en vertelde dat ze van mijn vader wilde scheiden. Toen ze die middag bij mij langskwam, realiseerde ik me nog niet dat alles zou veranderen. Geen verjaardagen waar mijn ouders samen op bezoek kwamen, geen gezamenlijke uitjes en niet meer met zijn allen zomers in de tuin barbecueën. Wat ik niet had verwacht gebeurde wel; mijn ouders gingen scheiden. Ik had er niet op gerekend dat mijn moeder haar besluit zou doorzetten maar dat deed ze wel. Binnen een paar dagen was ze vertrokken naar haar nieuw vriend die niemand van ons kende.

Het moeilijkste vind ik de decembermaand. Een maand die in het teken staat van samenzijn. En juist dat samenzijn is er niet meer. We geven elkaar geen cadeaus voor Sinterklaas meer. Op eerste kerstdag gaan we niet meer gourmetten en we lachen niet meer om het stokbrood wat in de oven is verbrand. We tellen niet meer de laatste seconden van het jaar weg en drinken geen nepchampagne als het twaalf uur is. We gaan op Nieuwjaarsdag niet meer naar mijn opa en oma om oliebollen te eten en alle familie een gelukkig nieuwjaar te wensen. Mijn ouders kunnen elkaar niet meer verdragen en hoe graag ik het zou willen; ze kunnen het niet opbrengen om voor mij en mijn zus op een normale manier met elkaar om te gaan. Wanneer we kerstmis vieren bij mijn vriend zijn familie, ben ik soms stiekem jaloers dat we die gezelligheid niet meer met mijn ouders kunnen delen. Daarom ben ik altijd blij wanneer het weer januari is en de feestdagen voorbij zijn.

Eigen gezin

Nu ik zelf een kind heb, realiseer ik me hoe belangrijk het is dat je als ouders goed met elkaar om kunt gaan. Ook wanneer je gescheiden bent. In mijn beleving ga je als je een kind krijgt een gedeelde verantwoordelijkheid aan en hoe heftig de strijd ook is, je kind mag niet de dupe van die strijd worden. Ik had gewild dat mijn ouders hier harder voor hadden gevochten.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

  1. Austloump - maandag 08 juli 2019 20:49

    Propecia E Infertilidad Efectos Secundarios <a href=http://leviprices.com>order on line levitra</a> Priligy Dapoxetine Side Effects Will Cephalexin Kill Good Bacteria Testosterone Patches Online Buy

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt