| 0 reacties

tags: Hulpverlening bij scheiding, Kinderen/jongeren en scheiding

Échtscheiden of nepscheiden?

Deze week een blog van een KIES-coach van Elker. Zij vertelt over de eerste KIES-bijeenkomst waarbij wordt verteld wat KIES inhoudt en de kinderen met elkaar kennismaken.

Iedereen een eigen verhaal

Vandaag is de eerste bijeenkomst van KIES, we beginnen altijd met vertellen wat KIES nou eigenlijk is. ‘De scheiding is voor iedereen anders, iedereen heeft een andere situatie en soms lijken verhalen wel op jouw verhaal. Bij sommigen gaat het best goed, anderen zijn misschien nog erg verdrietig. Wat jullie allemaal hetzelfde hebben is dat jullie ouders niet meer bij elkaar zijn. Bij KIES gaat het over de scheiding, je mag vertellen, je mag ook alleen luisteren. Alles wat bij KIES gezegd wordt is in vertrouwen, tenzij wij ons heel erg zorgen maken om jou. Als we ons zorgen maken zullen we dit met jou en je ouders bespreken.’ Tijdens het maken van afspraken vinden vrijwel alle kinderen het erg belangrijk dat ze elkaar niet gaan pesten om wat ze vertellen, blijkbaar zit hier voor de kinderen toch een angst/ ervaring.

Weten waarom je ouders zijn gescheiden?

Tijdens het kennismakingsspel willen de kinderen alles van elkaar weten. Hoelang zijn je ouders al gescheiden? Bij wie woon je? Naar welke school ga je? Wat zijn je hobby’s? Waar ben je goed in? Moest jij naar KIES of mocht je zelf kiezen? Zelfs de vraag waar je ouders vandaan komen, het blijkt dat alle kinderen 1 ouder hebben die niet uit Nederland komt. Na verloop van tijd begint de groep meer te ontdooien en ontstaan er gesprekjes onderling. Er ontstaat een discussie over of het goed is om te weten waarom je ouders uit elkaar zijn. Bijna alle kinderen wil het wel weten, volgens Jasmijn is het soms beter om dingen niet te weten. Vanuit KIES geven we ouders het advies om je kind wel een (gepaste)  reden te geven, kinderen zijn anders geneigd om dit zelf in te gaan vullen en mogelijk zichzelf de schuld te geven.

Wanneer we na een uur de eerste bijeenkomst gaan afsluiten wil Julian graag nog het volgende weten: "Waarom zegt iedereen dat ik een echtscheiding heb meegemaakt? Kunnen mensen dan ook nepscheiden?".

Aanmelden voor KIES?

Voor veel kinderen is het niet gemakkelijk als hun ouders gaan scheiden. Ineens staat hun leven op de kop en verandert er heel veel. Dit kan invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Het is fijn om met andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt hierover te praten. Ook als het al langer geleden is gebeurd. In de provincie Groningen kunt u zowel rechtstreeks als middels een verwijzing bij Elker terecht voor KIES. Kijk voor meer informatie op de website van Elker.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen