| 1 reactie

tags: Ervaringsverhalen, Hulpverlening bij scheiding

Een dag bij Ouderschap na Scheiding

Een blog van een collega die vertelt over haar dag als bemiddelaar bij Ouderschap na Scheiding bij Elker.

Eigenverhaal gesprek

Deze ochtend begin ik met de voorbereiding van een zogenaamd eigenverhaal gesprek om negen uur. Met beide ouders heb ik kort geleden een individueel intakegesprek gehad en vandaag is het eerste gezamenlijke gesprek. Ouders krijgen tijdens dit gesprek de ruimte om hun verhaal te vertellen. Waar staan ouders op dit moment, hoe hebben ze de scheiding beleefd en waar voelen ze mogelijk wrok over? 

Tijdens de inleiding vertel ik ouders iets over de gespreksafspraken die gelden tijdens het traject van Ouderschap na Scheiding. Een voorbeeld hiervan is dat ouders als ouders in plaats van als ex-partners met elkaar communiceren. Ouders benutten vervolgens om de beurt hun tijd om te vertellen waar ze verdrietig of boos over zijn. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat beide ouders de scheiding en de periode daarna verschillend hebben beleefd. Daarnaast wordt echter ook helder dat beide ouders het belang van hun twee zonen voorop stellen en het beste voor hun jongens willen. Het gesprek tussen ouders wordt afgesloten met een positieve waardering over elkaar. Beide ouders noemen iets wat ze waarderen aan de andere ouder als persoon of als ouder van hun kinderen. Vader vertelt hierbij dat hij blij is dat moeder goed voor de kinderen heeft gezorgd in de periode dat ouders gingen scheiden. Tijdens een korte terugblik aan het eind van het gesprek noemen ouders dat ze het gesprek moeilijk vonden maar tegelijk ook een goed gevoel hebben over dat ze na lange tijd weer een gesprek met elkaar voeren.

Na afloop van het gesprek schrijf ik een korte rapportage over het gevoerde gesprek. Vervolgens schrijf ik een eindrapport voor een traject dat ik vorige week heb afgesloten. Ouders hebben tijdens de laatste gesprekken bij Ouderschap na Scheiding afspraken gemaakt en deze vastgelegd in een ouderschapsplan.

Blokkades

Wanneer ik een korte koffiepauze heb gehad, start het tweede gesprek van deze ochtend. Het is het derde gezamenlijke gesprek van twee ouders met een dochter van negen jaar. Ouders hebben inmiddels een streep onder het verleden gezet en vandaag vertellen ze hun blokkades aan elkaar. Wat blokkeert ouders om met elkaar te communiceren? De blokkades worden uitgewerkt op een flap en ik merk dat ouders ook snel verschillende oplossingen bedenken voor de blokkades. Het is mooi om te zien hoe kwetsbaar ouders zich naar elkaar opstellen tijdens dit gesprek. Na afloop van het gesprek lopen ouders samen de deur uit en praten op het parkeerterrein na.

Gespreksafspraken

Rond het middaguur lunch ik met collega’s van het ONS-team. We bespreken kort een ingewikkelde zaak maar gaan daarna ook over op andere onderwerpen. Na de lunch gebruik ik mijn tijd om het eindrapport waar ik vanochtend mee ben begonnen af te ronden. Snel daarna heb ik een eerste gezamenlijke gesprek met ouders waarbij hun zoon onder toezicht staat van een gezinsvoogd. Om deze reden sluit de gezinsvoogd aan. Ouders zijn flink in strijd met elkaar en ook tijdens dit gesprek zeggen ouders heftige dingen tegen elkaar en beschuldigen elkaar over wat er in het verleden is mis gegaan. Ik pauzeer het gesprek en bespreek met ouders of het zinvol is om op deze manier verder te gaan. Ik wijs ouders op de gespreksafspraken en herhaal het belang van een constructieve communicatie. Voor hun zoon is het belangrijk dat hij een onbelast contact met zowel vader als moeder kan hebben. Ouders besluiten het gesprek voort te zetten en er worden samen met de gezinsvoogd afspraken gemaakt over het vervolg van het traject. Ouders geven aan dat ze tegen dit traject op zien. Moeder vult aan dat ze voor haar zoon denkt dat het belangrijk is als ouders afspraken maken voor de toekomst.

Na afloop van het derde gesprek zit mijn werkdag er weer op. Ik bekijk nog even mijn agenda voor de volgende dag en vertrek dan naar huis.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

  1. MatAsterb - dinsdag 02 juli 2019 02:27

    Finasteride With Next Day Delivery <a href=http://uscagsa.com>generic 5mg cialis best price</a> Acheter Du Levitra En France Generic Progesterone Pills Best Buy Express Delivery

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt