| 1 reactie

tags: Ervaringsverhalen, Tips en adviezen, Vechtscheiding

Expatscheiding, verhaal van een moeder

Lottie, moeder van 2 kinderen (11 en 13 jaar) vloog met haar man de hele wereld over als expat-vrouw. Totdat de klad kwam in hun huwelijk en ze weer terug wilde naar Nederland. Ze vertelt over haar ervaring met een expat scheiding.

3 paspoorten en een ID

Van 1992 – 2011 was ik getrouwd met mijn Portugese man. Samen gingen we de wereld over als expat familie. We hebben in  Portugal, Australië en Hong Kong gewoond. Graag wil ik gemixte stellen en expat stellen op de eventuele juridische gevolgen wijzen met betrekking tot kinderen en scheiding in verband met dubbele nationaliteiten .

De eerste 15 jaar van ons huwelijk waren geweldig. Mijn ex man heeft een goede baan bij een internationaal bedrijf en we vlogen regelmatig de wereld over. Na de geboorte van de kinderen werd het iets rustiger. Ze werden leerplichtig en we hadden een vaste basis nodig. Destijds werd onze basis Hong Kong. De kinderen gingen daar naar een internationale school.

Het hebben van drie paspoorten (Nederlands, Portugees en Australisch) en een Hong Kong ID heeft  veel voordelen. Echter bij een scheiding kan het uitdagend worden. Vooral om de juiste mensen om je heen te vinden die je expat leven en de wettelijke gevolgen ervan kunnen begrijpen.

Omdat wij al langer dan drie jaar in Hong Kong woonden was de lokale wetgeving op ons van toepassing.

Huwelijkscrisis

Op het hoogtepunt van de huwelijkse crisis ging ik naar Nederland met de kinderen om even bij te tanken en alles op een rijtje te zetten. Thuis in Nederland voelde ik me veilig en had ik geestelijke support van mijn familie. Gelukkig heb ik destijds mijn (ex)man (en zijn moeder) laten weten waar ik heen ging plus alle contactgegevens gegeven, zwart op wit, achter gelaten. In de drie weken dat ik in Nederland verbleef heeft hij dagelijks contact gehad met de kinderen. Toch werd ik door hem aangeklaagd van kinderontvoering in vier landen. Zonder mij ervan bewust te zijn dat ik mezelf in een akelige situatie heb begeven volgens de wet, kwam dit hard aan. Onze scheiding was al op gang in Hong Kong en gelukkig had ik ook mijn advocaat en de kinderbescherming ingelicht over  mijn verblijf in Nederland. Want als men als expats gaat scheiden in Hong Kong dan kom je automatisch in contact met de kinderbescherming.

 Dit was een zeer stressvolle periode in ons leven en had een lange nasleep, mede om alle vier overheden en buitenlandse overheidsinstellingen op de hoogte te houden en papieren te verkrijgen dat ik niet schuldig was aan kinderontvoering. Ik had een advocaat in elk land!

Kinderen betalen zeker de hoogste prijs, vooral wanneer de afstand van een van de ouders zo groot is.  Nog triester is dat het zoveel voorkomt in de expat wereld bij de internationale bedrijven. Families raken verscheurd in verschillende landen. Onze kinderen waren door ons leven al wat flexibeler en ‘volwassener’ dan de meeste Nederlandse kinderen die altijd op dezelfde school zitten en dezelfde vrienden hebben.  Het expat leven is steeds opnieuw vrienden maken en afscheid nemen.  

Tips van Lottie voor expats die gaan scheiden

  1. Lees het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Weet welke papieren je mee moet nemen wanneer je alleen reist met de kinderen. Ook al heeft een land het verdrag getekend, het betekent niet altijd dat ze kinderontvoering gedeelte hebben getekend en naleven!:
  2. In Europa gebruik ik dit formulier wanneer ik  met de kinderen reis.
  3. Laat alle documenten van een overheidsinstantie opstellen op internationaal papier (waar alles direct in verschillende talen is opgenomen) dat kan later veel vertalingskosten voorkomen.
  4. Vooral tijdens een scheiding is het ook belangrijk om officiële kopieën te laten maken met gerechtelijke stempel van de desbetreffende overheid plus Apostille stempel (geboorteaktes, testament etc.) Het kan je een hoop problemen besparen wanneer alles zwart op wit staat.
  5. Mocht je denken dat je partner ervan door gaat met de kinderen ga dan direct in overleg met je advocaat en kijk of het verstandig is om een reisverbod in te voeren of andere maatregelen te nemen.

Ervaringen of tips voor andere expat-ouders?

Mail naar ons! Lees het e-book of volg de online training voor tips en informatie over een goed contact met je ex-partner.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

  1. KennBeet - zondag 16 juli 2017 02:51

    Real Secure Ordering Fluoxetine Website Visa Accepted Pharmacy [url=http://buytadalaf.com]cialis[/url] Zithromax Z Pak For Sale

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt