| 1 reactie

tags: Kinderen/jongeren en scheiding, Tips en adviezen, Vechtscheiding

Het is nooit te laat om sorry te zeggen

Kinderen hebben vaak als diepste wens na de scheiding van hun ouders dat hun vader en moeder toch weer bij elkaar komen. En als dat niet meer kan, is hun grote wens dat hun vader en moeder zo goed met elkaar overweg kunnen dat er geen spanning is als je als kind over de andere ouder spreekt waar je evenveel van wilt houden.

Over het algemeen maken de kinderen voordat ouders werkelijk uit elkaar gaan wonen al een moeilijk periode mee in het gezin. De emoties van hun ouders kunnen tenslotte niet verborgen worden voor de kinderen. Kinderen hebben daarvoor ook een te fijne antenne waarmee zij peilen hoe hun ouders zich voelen. De periode voorafgaand en het begin van de werkelijke scheiding is voor veel kinderen niet fijn. Regelmatig is het zelfs beschadigend als ouders hun emoties te weinig onder controle kunnen houden en de kinderen direct betrokken raken binnen de scheiding.

Wanneer de strijd voorbij is...

In verschillende delen van Nederland worden ouders steeds vaker bij voortdurende conflicten verwezen naar hulpverlening om gescheiden ouders te helpen. Ouders leren constructief met elkaar te communiceren, hun strijd te staken, escalaties te voorkomen en beter zicht te krijgen op wat de strijd voor effect heeft op de ontwikkeling en gevoelens van de kinderen. Op het moment dat de uit de hand gelopen strijd stopt en ouders kunnen terug kijken naar de stofwolken en eventuele puinhopen waar ze verantwoordelijk voor zijn, is het ook belangrijk om de kinderen te helpen snappen dat de strijd over is.

Wacht niet op de ander

Kinderen kunnen goed begrijpen dat ouders ook fouten maken en hebben dat ondertussen ook gezien. Van kinderen wordt vaak gevraagd om verantwoording te nemen voor gemaakte fouten. Denk aan de omgestoten glas melk die je zelf helpt opruimen. Het werkt voor kinderen daarom ook helend om excuses van hun ouders te horen voor de moeilijke tijd die er is geweest. Het laat kinderen ook zien dat het de bedoeling is dat zo’n tijd is afgesloten en niet weer terug gaat komen.

Naast het feit dat excuses maken aan je kinderen voor de kinderen helend werkt, is het ook van belang voor jezelf. Wetenschappelijk onderzoek naar hoe mensen zich na een conflict blijven voelen, laat zien dat mensen die zelf excuses maken of vergeving geven en vragen voor hun daden veel beter in hun vel zitten. Het vraagt inderdaad om over je eigen ego heen te stappen en ondanks alles wat de ander op zijn geweten heeft, toch verantwoording te nemen. Dit kan een kettingreactie opleveren die uiteindelijke samenwerking en beëindiging van het conflict oplevert.
De bekende tv presentator Bert van Leeuwen van het programma het Familie Diner vertelde op een symposium dat een van de meest door hem gehoorde excuses om een conflict niet op te lossen, is dat de ander eerst maar een stap moet zetten. Wacht niet op de ander. Neem je verantwoordelijkheid en maak waar dat mogelijk is excuses aan de kinderen en eventueel de ander. Zelf laten zien aan je kinderen werkt vele malen krachtiger dan vertellen wat je van hen verwacht.

Een voorbeeld waarbij ouders na een traject waarin zij werken aan de communicatie, aan hun dochter excuses maken kun je hieronder zien.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

  1. Sandra - dinsdag 12 september 2017 09:52

    Goed geschreven inderdaad, het is nooit te laat om sorry te zeggen.
    Je hoeft niet terug bij elkaar te komen wat veel mensen denken bij een excuus, maar als je het gewoon met elkaar kunt vinden kan je kind zich ook open uitlaten over jullie. Je kind bedoeld er niks mee, maar wilt ook zijn/haar hart luchtten.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen