| 0 reacties

tags: Hulpverlening bij scheiding

Ik wil graag dat papa weet dat ik nachtmerries heb

Elker helpt gescheiden ouders met Ouderschap Na Scheiding (ONS) om op een positieve wijze met elkaar te communiceren, ten behoeve van de kinderen. Deze keer een blog van een ONS bemiddelaar over op welke wijze kinderen worden betrokken bij ONS.

Vóórdat de kinderen worden uitgenodigd om met hulp van de bemiddelaar hun wensen en ideeën aan hun ouders te vertellen hebben ouders een streep getrokken onder het ex-partnerverleden, en willen ze samenwerken als collega-ouders.

Als ouders dan met hun kinderen komen starten we samen en wordt de bedoeling nog eens verduidelijkt. De kinderen schrijven en tekenen hun wensen op papier terwijl ouders koffie gaan drinken. Als ze klaar zijn gaan ze hun ouders halen om het te laten zien. Ouders stellen vragen, en gaan later, tijdens hun ouderlijk overleg kijken hoe ze deze wensen en ideeën waar kunnen maken.

Nachtlampje

Het valt steeds weer op hoe concreet en duidelijk veel kinderen kunnen zijn, Een moeder vertelde tijdens de bemiddeling dat haar dochter Amber niet bij vader wilde slapen. Vader zei het belangrijk te vinden dat dit wel gebeurde, om zijn dochter ook mee te maken tijdens avond- en ochtendmomenten. Hij vond het ook belangrijk dat ze daar gewend aan was. Stel je voor dat moeder eens ziek werd, en Amber langer bij hem moest zijn, of voor tijdens vakanties zou ze ook moeten kunnen blijven slapen. In overleg met ouders en Amber is besloten dat Amber zelf zou komen vertellen wat ze wilde. Zij vertelde dat ze best bij haar vader wilde slapen wanneer ze een truitje van haar moeder mee mocht met haar luchtje erop. Ook wilde ze graag een nachtlampje bij het bed. Ze wilde graag dat vader wist dat ze wel eens nachtmerries had zodat ze dan naar haar vader kon komen in de nacht die haar kon geruststellen. Toen ze dit aan haar ouders vertelde, en ook de wens uitsprak dat haar moeder eens haar kamer bij vader zou komen bekijken en thee zou drinken, konden ouders hier goed naar luisteren en haar noemen dat ze hier afspraken over zouden gaan maken.

Een tekening over een halfzusje

De ouders van Erwin volgden ook een Ouderschap Na Scheiding traject. Ouders hadden veel conflicten gehad en Erwin kwam al een dik jaar niet meer bij zijn moeder. Vader noemde in de bemiddeling dat hij het wel goed vond dat Erwin naar zijn moeder ging, maar hij het zelf niet wilde. Toen Erwin zijn tekening maakte, tekende hij bij zijn moeder thuis een klein kindje, en zei dat hij het niet leuk vond als hij daarbij op de kamer moest slapen. Hij wilde best eens per twee weken naar haar toe, maar dan een eigen plek hebben. Verder tekende hij het voetbalveld erbij naast het huis, en zei daar graag een balletje te trappen en het leuk vond als zijn moeder met hem mee deed. Of samen met haar naar het zwembad, dat was ook een van zijn wensen. Toen ouders er later bij kwamen en vragen stelden over de tekening had moeder zich niet gerealiseerd dat Erwin last had van zijn kleine halfzusje. Ze zorgde dat Erwin een eigen plek kreeg in het huis.

Temperament

Er was ook een meisje van 12 jaar, die vertelde niet meer week op week af bij ouders te willen zijn, maar de meeste tijd bij haar vader, en een weekend per 2 weken bij moeder. Ze had veel ruzies met haar moeder die hoog opliepen, vanwege hun beider heftige temperament. Het was een zware dobber voor moeder, en in het ouderlijk overleg wat een paar dagen daarna volgde stroomden de tranen. Moeder besloot wel om in de wens van haar dochter mee te gaan.

Door middel van een tekening is het makkelijker voor kinderen om te noemen waar ze last van hebben en wat ze graag willen. Ze hoeven de bemiddelaar niet aan te kijken. Deze maakt eerst een tekening om hiermee te laten zien wat de bedoeling is. Jezelf tekenen en daarna alle belangrijke mensen er om heen als rondjes. Er gezichtjes in tekenen, en met gekleurde lijntjes aangeven wie heel vertrouwd is en met wie het wel eens knettert. Een meisje tekende zonnetjes en bliksemschichten. Een jongen zette er rapteksten in. De bemiddelaar kan aan de hand van het tekenen vragen stellen als; ‘hoe vaak zie je je vader/moeder en wat zou je graag willen?’ ‘Hoe zou je willen dat je ouders met elkaar omgaan?’ ‘Wat zou je graag met je moeder willen doen in het weekend?’

Het is mooi om te zien hoe de liefde van de ouders voor de kinderen maakt dat deze gesprekken goed en vreedzaam verlopen en de ouders de wensen van de kinderen verwerken in hun onderlinge afspraken over zorg en omgang.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Over Compaiz

Compaiz helpt ouders om met elkaar de scheiding goed af te ronden. Wanneer ouders van elkaar scheiden is dat een beslissing van de ouders met grote gevolgen voor hun kinderen. Het is in het belang van de kinderen, dat ouders na de scheiding nog goed met elkaar kunnen overleggen. Compaiz biedt u online een e-book, ouderschapsplan en online training.