| 1 reactie

tags: Ervaringsverhalen, Kinderen/jongeren en scheiding, Tips en adviezen

“Maar de kinderen merken er niets van”

Martijn is bemiddelaar voor gescheiden ouders. Tijdens zijn werk hoort hij regelmatig dat ouders zeggen dat de kinderen niets merken van de ruzies of de strijd die zij met elkaar voeren. Lees hieronder het verhaal van Martijn.

Na de zomervakantie heb ik van verschillende ouders gehoord hoe de zomervakantie voor henzelf en de kinderen is verlopen. Ouders noemen hierbij voorbeelden waarbij ik me regelmatig afvraag of de kinderen echt niet merken dat hun ouders ruzie maken.

Nieuwe sloten

Zo vertelde een vader mij dat nadat de voorheen gezamenlijke woning op zijn naam was gezet, hij direct de sloten van de woning had veranderd. Om te voorkomen dat moeder ongewenst zou langskomen om nóg meer spullen uit de inboedel op te halen. Moeder was inderdaad onaangekondigd met haar broer langsgekomen en kwam voor een dichte deur te staan. Er ontstond een woordenwisseling tussen de ouders terwijl de kinderen binnen waren. Maar, zo vertelde vader, de kinderen hebben er niets van gemerkt.

'Voelsprieten'

Wellicht waren de kinderen inderdaad aan het spelen en hebben ze niets gemerkt van dit nare tafereel. Echter is het goed om te realiseren dat kinderen altijd, en des te meer tijdens een moeilijke periode als een scheiding, ‘voelsprieten’ hebben voor wat hun ouders wel en niet zeggen en hoe ze met elkaar omgaan. Bovendien kunnen kinderen de neiging hebben om in een emotionele periode niet teveel aan hun ouders te laten merken waar ze écht mee zitten. Ze zien dat hun vader of moeder het moeilijk heeft en willen hun ouders niet opzadelen met hun verdrietige gevoelens. Ook vanuit een loyaliteitsgevoel kunnen kinderen geneigd zijn niet teveel te vertellen over hun gevoelens uit angst om de ouder af te vallen.

Paspoorten

Een andere ouder vertelde dat toen zij met de kinderen voor een vakantie naar Spanje wilde vertrekken de vader de paspoorten van de kinderen niet had meegegeven. Moeder belde in de tuin boos naar vader terwijl de kinderen binnen waren. De kinderen hoorden dit gesprek wellicht niet maar zagen wel dat hun moeder geïrriteerd was. ‘’Sorry lieverds, we kunnen nu niet op vakantie. Jullie vader is zo dom om jullie paspoorten niet mee te geven. Zonder paspoorten kunnen we niet naar Spanje.’’

Vanzelfsprekend is het moeilijk om geen conflicten te hebben in de buurt van de kinderen. Een ruzie in het bijzijn van de kinderen hoeft ook niet direct een probleem te zijn. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld van leren hoe ze met ruzies kunnen omgaan. Of hoe je opkomt voor je eigen belang en hoe je een ruzie kan oplossen. Voorwaarde is dan wel dat een ruzie ‘goed’ verloopt. Dat kan betekenen dat ouders naar elkaar luisteren, dat verbale en fysieke agressie wordt voorkomen en dat emoties worden beheerst. Daarnaast is het belangrijk om een kind niet te vaak te confronteren met ruziënde ouders. In geval van een scheiding kan dit juist moeilijk zijn.

Reacties

  1. KelGync - zaterdag 06 juli 2019 13:10

    Kamagra How Does It Work Awc Canadian Pharmacy Mall <a href=http://corzide.com>viagra</a> Propecia Proscar Finasteride Finasteride Para El Pelo Propecia

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt