| 12 reacties

tags: Hulpverlening bij scheiding

Ouderlijk gezag: over een vader die het gezag over zijn zoon alsnog wil regelen

Dit keer een verhaal uit de praktijk van Elker over het ouderlijk gezag. Jan en Barbara komen voor ouderschapsbemiddeling bij Elker naar aanleiding van een Rechtszaak die Jan heeft aangespannen. Jan wil graag een omgangsregeling met hun zoontje van 3, én gezag. Door uit de hand gelopen meningsverschillen, vervelende ruzies aan de deur met kleine Marco erbij is het misgegaan met de ouderlijke samenwerking en heeft moeder 1,5 jaar geleden besloten het contact met vader te stoppen.

Ouderschap na scheiding

Ouders worden geholpen bij het mogelijk maken van een redelijk overleg, en het lukt hen om te stoppen met strijden en hun bereidwilligheid aan elkaar te tonen. Dat leidt er toe dat al vrij snel vader zijn zoon weer kan zien en ouders afspraken maken over een omgangsregeling. Een belangrijke rol hierbij heeft gespeeld dat ouders hebben kunnen uitspreken naar elkaar wat hen heeft dwars gezeten zonder elkaar te gaan beschuldigen. Ze hebben afspraken kunnen maken hoe dit in de toekomst te voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een rustige sfeer in het contact als Marco erbij is. Kortom, deze moedige liefdevolle ouders kwamen vrij snel tot afspraken en waardoor Marco weer contact met beide ouders kon hebben.

Met de tweede vraag van vader, namelijk om gezamenlijk het gezag te hebben over hun zoon, wilde moeder echter nog niet mee gaan. Ze wilde eerst merken dat het gedurende langere tijd goed zou gaan met de omgang. Daarnaast was ze bezorgd dat ze anders steeds toestemming van vader moest vragen bij doktersbezoeken en verdere hulp voor Marco. Ook bij de keuze voor een peuterspeelzaal en straks een school wilde ze daar geen ruzie met vader over. Het zou dan beter zijn volgens moeder als alleen zij het gezag had, dan hoefde er ook niet overlegd te worden.

Geen ouderlijk gezag geregeld, wel recht daar op

Er komen geregeld ouders voor bemiddeling naar aanleiding van een rechtszaak die de vader heeft aangespannen voor gezamenlijk gezag. Vaak heeft vader het kind wel erkend in het gemeentehuis, maar geen formulier voor het aanvragen van gezag ingediend bij de Rechtbank. Dit is nodig als ouders niet getrouwd waren of geen geregistreerd partnerschap hadden.

Volgens de Nederlandse wet hebben beide ouders recht op zorg voor en omgang met hun kind, en het kind heeft recht op zorg en omgang van beide ouders. Dit betekent dat beide ouders ook recht hebben op wettelijk gezag.

Wanneer een vader het gezag niet krijgt, kan hij dit aanvechten bij de Rechtbank. De Rechtbank kan dan uitspreken (na onderzoek) dat vader toch het gezag krijgt ook al wil de moeder dit niet. De enige reden om een ouder dit te onthouden is dat hij of zij het welzijn en/ of de ontwikkeling van het kind schaadt, of dat ouders zodanig strijd blijven voeren dat het niet in het belang is van het kind dat ouders gezamenlijk gezag hebben.

Uitstel van aanvraag gezamenlijk ouderlijk gezag

Jan besloot moeder tegemoet te komen in haar wens vertrouwen op te bouwen en af te spreken om eerst te gaan kijken of ouderlijke samenwerking goed zou blijven lopen. Na een half jaar zouden ze dit bespreken. De bemiddeling werd naar tevredenheid afgesloten en ouders lieten de rechtbank weten via een verslag tot welke afspraken ze waren gekomen. Een zitting was niet nodig vonden ze beiden.

Alsnog gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen kan altijd

Ouders kunnen ten allen tijde het formulier opzoeken op de website van de rechtbank. Onder het kopje gezag vind je het formulier om digitaal of schriftelijk het gezamenlijke gezag aan te vragen.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

 1. D.J. Lievers - vrijdag 12 september 2014 08:02

  Hallo, dank voor de heldere uitleg. Voor een vader is het belangrijk om even veel verantwoordelijkheid te dragen voor de kinderen. Vanwege goed vertrouwen wordt het soms uitgesteld en afgesteld tot het mis gaat. Als je dan als vader het gevoel krijgt dat je wordt tegen gewerkt, vliegt het vertrouwen helemaal weg. Een gelijke positie in de zorg voor de kinderen is belangrijk om je serieus genomen te voelen. Dit wordt te vaak als machtsmiddel gebruikt. Het lijkt mij daarom belangrijk dat de Rechtbank de gezagsvraag automatisch toetst bij een scheiding en beoordeeld of er redelijke argumenten zijn waarom een ouder niet met het gezag belast zou moeten zijn.
  Succes verder!

 2. Peter - zondag 21 september 2014 11:53

  Een vader zonder gezag zal zich onmachtig voelen en zal worden buitengesloten van voor hem en zijn kind belangrijke zaken/beslissingen.
  Ook scholen negeren vaders zonder gezag en zullen uiterst summier vaders informeren. UITERST summier, waardoor de machteloosheid alleen nog maar zal toenemen.

  Dit gedonder is te voorkomen door elke vader en moeder, getrouwd of niet, automatisch te belasten met het ouderlijk gezag. Dan is gezag meteen geen aanleiding tot strijd meer en is onmacht verleden tijd.

  Moeders die toekenning van ouderlijk gezag bij vader langdurig weten uit te stellen vanwege EGO-theater ( angst , wantrouwen enz enz uiteindelijk allemaal bullshit en illusie ) zullen tot het verleden behoren.

  Hoezo moet een "bange" moeder de rechten van kind en vader in de weg staan?? Wat is dat voor bullshit?

  Is die vader dan niet tegelijkertijd ook bang dat hij elke controle over zijn eigen kind verliest? En welke waardering krijgt DIE angst dan in het verhaal? Ik zie ze niet!!

  Volkomen ongelijk, die discussie.

  Weg met dat EGO-theater van moeders, die heilige moedermythe!

 3. Chris - maandag 29 augustus 2016 13:37

  Ben het eens met Peter, de regel dat moeder automatisch ouderlijk gezag krijgen en vaders niet dateert uit de pre-history. Het is tijd dat wij mannen opkomen voor onze rechten.
  Heb gesproken met iemand die 40 jaar voor de kinderbescherming werkt en het komt heel vaak voor dat de vrouw deze machtspositie misbruikt voor haar eigen belang. Om bijvoorbeeld vader dwars te zitten. Wij mannen hebben ook gevoelens, ik heb 2 kort gedingen moeten aanspannen om ├╝berhaupt mijn kleine te zien. De regel dat vrouwen automatisch ouderlijk gezag krijgen en mannen niet, is onrechtvaardig.

 4. Sonja - donderdag 13 oktober 2016 16:07

  Jemig wat ontzettend kort door de bocht om elke moeder die niet wil dat haar ex ouderlijk gezag krijgt te betichten van EGO theater.... bah! Om even een voorbeeld te noemen... mijn ex en ik zijn ruim een jaar uit elkaar, toen ik moeder werd, werd hij geen vader maar bleef een vrijgezel in de relatie. Kwam elke vrijdag laveloos naar huis, piste in huis gooide met dingen en had regelmatig black-outs. Tot 2x toe sloeg hij me waar onze dochter bij was.. 1x zat ze zelfs op mijn arm. We zijn overeen kgekomen dat hij haar toch zou blijven zien... pas de laatste tijd gaat het aardig. Hiervoor kwam hij met een flinke kater, te laat of haar niet ophalen... stelt vriendinnen die hij 3 weken kent aan ons kind voor... dus heel veel gedoe... en dat soort "vaders" zouden dan maar sowieso ouderlijk gezag moeten krijgen??? En ik ben een EGO theater aan het maken als ik hier tegen vecht??? Sorry maar hier zit je toch heeeel erg fout wat mij betreft! En dit is heus niet het enige geval...

 5. Moeder - maandag 31 oktober 2016 18:40

  Ik vind het idd ook heel kort door de bocht! Ik werd ingepland zwanger, vader gaf mij de hele zwangerschap de schuld dat ik het bewust had gedaan, hij wilde niks met kind te maken hebben. We kregen 2 weken voor de bevalling contact en ik bood hem aan om bij de bevalling te zijn dit wilde hij echter niet omdat hij z'n andere kind had (heeft hij bijna de halve maand). We kregen 3 weken na de bevalling toch wat samen en het viel me zwaar dat hij in m'n zwangerschap 4 andere relaties had gehad. Ik kreeg een postnatale depressie omdat hij me iedere dag kleineerde, 1 jaar later heb ik hem toch erkend omdat ik vond dat hij daar recht op had. 5 dagen later omdat het tussen ons uit de hand liep deed hij weer een melding bij jeugdzorg (onterecht) waardoor we niet meer samen met de kids mochten zijn. Hij maakte mijn en de kids hun leven tot een hel er was ook sprake van huiselijk geweld en het is zelfs zo erg geweest dat ik m'n kids (tijdelijk) kwijt raakte (heb m'n kids nooit aangeraakt maar ik zelf kon die strijd met hem niet meer aan) nu sinds een maand na keihard knokken heb ik m'n kids terug en heb alle hulp die ik nodig heb. Hij wil z'n kind niet halen als hij weekend wil bijtanken terwijl hij z'n zoon al weinig ziet 1 x weekend per maand (heeft jeugdzorg besloten) en andere kind 11 dagen per maand. Binnenkort is er een zitting om een OTS omdat ex altijd strijd blijft voeren en de kids er onder lijden. Ik probeer OTS te voorkomen maar ex blijft strijden waardoor ik geen keuze heb straks. Ex wil geen alimentatie betalen komt nu ook een rechtszaak voor. En dan vandaag laat ie me weten dat hij gezag gaat aanvragen. Nou sorry hoor het gaat alleen om macht bij hem niet om zijn kind! Als hij z'n kind extra mag van mij en Jeugdzorg zegt ie ik laat me niks afdwingen! Het gaat verdomme om je zoon! Niet om hem of mij. Hij zit met andere zoon continu in strijd met zijn ex-vrouw de ene rechtszaak naar de andere. Ook daar is jeugdzorg bij betrokken. Sorry maar zo iemand moet ik gezag over mijn kind geven?

 6. Frits - woensdag 09 november 2016 15:01

  En wat verstaat men onder "het welzijn en de ontwikkeling van het kind schaden"

 7. Groftick - donderdag 23 februari 2017 15:35

  Het lastige ervan voor een man is dat hij zich blijkbaar moet bewijzen. Dat gevoel heb ik wel. Ik heb me kleine erkend en ben er altijd, zelfs extra dagen neem ik tot me.................maar wanneer het moeders uitkomt, trekt of stuurt ze me kleine weg of juist naar me toe.

  Als ik daar wat van zeg krijg ik van alles over me heen.

  Ik heb me kindje 14 dagen in de maand en moeder wil dan dat ik andere zaken mee betaal zoals kleren en spullen maar ik heb ook die zelfde onkosten.

  Ten slotte heb ik een verzoek tot gezamenlijk gezag ingediend en die wilt moeders alleen ondertekenen als ik afstand doe van de kinderbijslag dus ik heb mijn advocaat en de SVB geraadpleegd en zo,n afstandsverklaring bestaat niet.

  Dus zit ik zoals het eruit ziet de eerste 2 jaar met rechtszaken alvorens ik gezamenlijk gezag ons beiden zal bereiken......................................


  Het sloopt me om tegen deze onmacht op te klauteren.......................ik heb inmiddels wel een verzoek bij huisarts ingepland om deze zorgen te bespreken dat kan eventueel dan later weer van pas komen.

  Het is niet leuk om zulke zaken te moeten regelen maar blijkbaar moet je als vader jezelf overgeven aan de nukken van de moeder om uiteindelijk na alle drek en vuiligheid over je heen te hebben gehad , toch gezamenlijk gezag te delen!!!!!!!!! 8. Willem - zaterdag 22 april 2017 13:50

  Ik heb mij netjes aan de adviezen van gezinscoaches en andere hulpinstanties gehouden. Om toch rust te krijgen voor onze kleine heb ik bij rechtbank een gelijke omgangsregeling aan laten vragen. Daar is toen ook de raad van kinderbescherming door de rechtbank bij betrokken, om de situatie van onze kleine te onderzoeken. Moeders maakt een hoop stamperij, al sinds ze mij te kennen gaf om uit elkaar te gaan. Nu is de uitspraak van de rechtbank nav de schriftelijke verslaglegging van al deze hulpinstanties , dat ik als vader nog maar een beperkte omgangsregeling mag. Wie weet welke stappen ik nu verder moet ondernemen, om toch een gelijke omgangsregeling te krijgen. Ik maak mij zorgen om mijn kind.

 9. KelAcuppy - woensdag 21 juni 2017 21:37

  Tadapox Buy <a href=http://etrobax.com>generic cialis</a> Cialis Ou L'Acheter Buy Prednisone 25 Mg <a href=http://purchase-viagra.canadianvia.com>Purchase Viagra</a> Amoxil Prendre Gel Kamagra Fast <a href=http://cial40mg.com>Buy Cialis</a> How Long Should I Take Amoxicillin Is Alli Available <a href=http://leviplus.com/levitra-no-rx.php>Levitra No Rx</a> Viagra Y Alcohol Hiconcil Buy Online <a href=http://cheap-cialis.cialorder.com>Cheap Cialis</a> Bentyl With Free Shipping In Internet Overseas Pharmacy Buy Qsymia Without A Prescription <a href=http://cheapcial.com/purchase-generic-cialis.php>Purchase Generic Cialis</a> Comprar Levitra Paypal Where To Buy Clobetasol Eczema <a href=http://levipills.com/buy-levitra.php>Buy Levitra</a> Cialis E Salute Cialis Cada Cuando Se Toma <a href=http://viasamples.com/viagra-online-store.php>Viagra Online Store</a> Canadian Torsemide need isotretinoin isotret best website overseas <a href=http://kamagra.cialpills.com/kamagra-buy-online.php>Kamagra Buy Online</a> Cialis 5mg Pellic Cialis Sobredosis <a href=http://staminamen.com/cialis.php>Cialis</a> Correos Kamagra Buy Cheap Tamoxifen <a href=http://cheap-cialis-generic.cialorder.com>Cheap Cialis Generic</a> Zithromax For Tonsillitis Buy Cheap Doxycycline Online <a href=http://propecia.ccrpdc.com/cheapest-propecia-prices.php>Cheapest Propecia Prices</a> Buy Generic Lasix Rx Propecia Pills <a href=http://low-cost-cialis-online.cial5mg.com>Low Cost Cialis Online</a> Prix Cialis Pharmacie Suisse Diflucan Discount Card <a href=http://viaprices.com>viagra</a> Risks Generic Brands Viagra Lasix Deshydratation <a href=http://levicost.com>cost of levitra at savon pharmacy</a> Buy Finasteride Citrate Liquid What Is Shelf Life Of Amoxicillin <a href=http://dapoxetina-priligy-comprar.priliorder.com>Dapoxetina Priligy Comprar</a> Acquista Cialis Tadalafil Cialis Usa Online <a href=http://levicost.com>levitra purchase</a> Comment Durer Plus Longtemps Inbed Generico Propecia Effetti Collaterali <a href=http://cheap-generic-cialis.cial5mg.com>Cheap Generic Cialis</a> Propecia While On Finasteride Buy Nizagara <a href=http://viasamples.com/viagra-pill.php>Viagra Pill</a> Cephalexin For Skin Inflammation Where To Buy Cortisone Injections <a href=http://get-levitra.levitab.com>Get Levitra</a> Zithromax Penicillin Allergy Buy Prozac Overnight <a href=http://cialpills.com/cialis-buy.php>Cialis Buy</a> Novo Sildenafil Comment Prendre Le Cytotec <a href=http://tadalafil-20mg.cial5mg.com>Tadalafil 20mg</a> Kamagra En Ligne Limoges Mejor Dia Para Tomar Propecia <a href=http://buy-kamagra-online-cheap.kamagpills.com>Buy Kamagra Online Cheap</a> Buy Dilantin No Script Buy Ocuvir Cream <a href=http://levipills.com/levitra-20mg-cost.php>Levitra 20mg Cost</a> Cialis Prix En Pharmacie En France Comment Faire Du Viagra <a href=http://priligy-tablet.priliorder.com>Priligy Tablet</a> Keflex A Form Of Amoxicillin Keflex Overdose Is Dangerous <a href=http://etrobax.com>cialis online</a> Acheter Lioresal Ligne Cialis In Apotheke Kaufen <a href=http://cialusa.com>online pharmacy</a> Viagra Griechenland Rezeptfrei Purchase Medicine <a href=http://cialcheap.com/buy-cheap-generic-cialis.php>Buy Cheap Generic Cialis</a> Cialis Mas Alcohol Levitra Indicaciones <a href=http://levitra-tab-20mg.buylevi.com>Levitra Tab 20mg</a> Levitra 20mg Generique Cialis 20 Mg Efficacia <a href=http://cheap-generic-cialis.BuyCial.com>Cheap Generic Cialis</a> Cialis 10 Bestellen Discount Provera Amex Accepted Free Consultation <a href=http://leviprix.com/buy-levitra.php>Buy Levitra</a> Effets Secondaires Viagra Ou Cialis Kamagra Dosis Maxima <a href=http://viasamples.com/sildenafil-100mg.php>Sildenafil 100mg</a> Cialis Brevetto Lioresal Achat 25mg <a href=http://costofvia.com/cheap-viagra-generic.php>Cheap Viagra Generic</a> Generic Propecia Online

 10. KennBeet - dinsdag 11 juli 2017 20:52

  Find isotretinoin online discount with overnight delivery cheap <a href=http://femalecial.com>buy cialis</a> Pharmacy No Prescripition

 11. KennBeet - maandag 17 juli 2017 11:31

  Online Pharmaci <a href=http://pricescial.com>generic cialis</a> Zithromax Drug Type

 12. groftick - donderdag 28 september 2017 17:57

  Willem,

  heb jij je kindje erkent? en waarom een beperkte omgangsregeling heb je een periode geen contact gehad?

  Als je een beperkte omgangsregeling hebt moet je vanuit daaruit beginnen een goed contact met je kindje op te bouwen. Na een paar jaar zou je dan wel gezamenlijk gezag kunnen aanvragen.

  Ik ben er zelf 14 dagen in de maand en dus ben in echt betrokken bij de opvoeding van mijn kind. Ik heb volgende week de eerste hoorzitting en ben erg benieuwd.

  Om tot gezamenlijk gezag te komen moet er een vorm van communicatie zijn het maakt nog niet uit of jullie als ouders het met alles meteen eens zijn zolang je kindje er maar niets van merkt.

  Het ligt dus allemaal aan jezelf en hoe jij het contact staande houd want vaak is het niet meer dan dat.

  Ik probeer op de nukken van moeder niet te reageren maar soms zijn de beschuldigingen gewoon leugens en dan ga ik mezelf verantwoorden.

  Bij mij ligt het allemaal wat anders, ik ben er namelijk 14 dagen per maand, deel alle vakantie,s en toch wilt moeder geen gezag delen.

  Voor mij houd dat in dat ik niet met mijn kind bij acute hulp naar de dokter of ziekenhuis kan gaan.

  Ik deel dus in de lusten en lasten maar heb geen verantwoordelijkheid bij acuut handelen.
  Het is echt lastig want ik deel gewoon de helft van het jaar maar heb geen poot om op te staan wanneer moeder in der nukken en in mijn weekend beslist mijn kindje bij me weg te halen.

  Ik begrijp niet dat we als ouders zo strijden. Er wordt verschrikkelijk veel gelogen om zo maar gelijk te halen waarbij de waarheid wordt verdraaid of verzwegen.

  Ik raad je af om de kinderbescherming in te schakelen of uberhaubt met ze mee te werken.
  Ze hadden mij benadert met allerlei beschuldigingen waar ik op gegeven moment op heb gereageerd met de woorden.

  Jullie kunnen mij wel zwart proberen te maken maar ik heb geen voogdij of gezag dus moeten jullie het maar met moeder oplossen. Ik heb namelijk geen beslissingsbevoegdheid ik moet maar inspringen ook bij nukken moeder dus jullie proberen de verkeerde ouder af te branden.

  Ik heb niets meer van ze vernomen.

  Het vervelende is dat ik niets kan en mag beslissen terwijl ik wel in de helft van mijn kindje haar opvoeding betrokken ben. Als ik geen gezag krijg zal ik er nog steeds moeten zijn voor de helft van deze dagen en dat zou een lastige situatie zijn omdat de regering dan eigenlijk zegt dat ik geen inspraak maak meer in de opvoeding maar wel mag blijven opvoeden.


  Dus bij ziekte moet ik eerst moeder zien te bereiken en met haar toestemming naar de dokter gaan en als er een ingreep nodig is op dat moment kan ik geen toestemming geven dus ik hang er eigenlijk maar een beetje bij als vader zijnde en ben overgeleverd aan de nukken van de moeder.

  Als ik ervoor kies wat mijn advocaat dan aanmoedigt is om de dagen te reduceren tot 1 weekend in de maand omdat ik dan alimentatie ga betalen. Het probleem in deze is dat mijn kindje er de dupe van is. Ze is dan minder bij papa en dat terwijl we elkaar zo veel zien dus dat is geen optie maar ik geef aan waar je in verstrengelt kan komen.

  Ik hoop echt dat er een einde aankomt want ik ben al 3 jaar bezig, van mediation die moeder zelf heeft aangevraagd om deze vervolgens niet te ondertekenen , naar een ouderschapsplan waar moeder zich niets van aantrekt tot nu binnen kort een rechtszaak.

  Maak je borst maar nat want er zijn veel hindernissen op de weg. Denk niet dat het zo even is opgelost , het neemt veel tijd en stress in beslag.

  Ik wens je veel succes, een verontruste vader die nooit zal opgeven.
  Wij (jullie) hebben het kindje samen gemaakt dus ik wil in mijn kindje haar leven zijn en niet als een weekendvader eens in de maand.

  Er bestaat geen mooiere iets dan de liefde die je van je kids krijgt .

  Kop op en geef niet op , strijd zonder ruzie te maken. Doe het voor je kind en niet om moeder een loer te draaien.

Laat een reactie achter
 • Wordt niet openbaar gemaakt