| 0 reacties

tags: Ervaringsverhalen, Hulpverlening bij scheiding

Pleegouders uit elkaar en dan (2)?

Enige tijd geleden hebben we een blog geplaatst over pleegouders die gingen scheiden. Deze week blikken we terug en lezen het vervolg van Vincent en zijn pleegouders.

Hoe het begon

Na 3 jaar gezamenlijk voor Vincent te hebben gezorgd, besluiten zijn pleegouders om te scheiden. Pleegouders melden dit tijdens een begeleidingsgesprek aan pleegzorgbegeleider. Met alle betrokkenen (biologische moeder van Vincent, pleegouders, pleegzorgbegeleider en voogd) wordt besloten dat Vincent door de week bij pleegmoeder zal wonen en in de weekenden bij pleegvader. Pleegvader geeft na een aantal maanden aan moeite te hebben met deze constructie. Hij mist Vincent en wil hem vaker zien dan alleen in de weekenden. Pleegvader wil het hoofdverblijf bij pleegmoeder ter discussie stellen. Pleegmoeder zegt dat Vincent, na de weekenden bij pleegvader, klaagt over honger en vermoeider lijkt dan hij gewend is. Pleegmoeder vertelt tevens een nieuwe vriend te hebben, die ze recentelijk bij Vincent en pleegvader heeft geïntroduceerd.

Na de scheiding van de pleegouders

De pleegzorgbegeleider hoort, zowel van pleegvader als pleegmoeder, dat ze het lastig vinden om met elkaar te communiceren over Vincent. De pleegzorgbegeleider heeft een aantal gesprekken, zowel gezamenlijk als individueel, om met pleegouders te afspraken te maken over bezoekregelingen en vakanties. Pleegvader geeft eerlijk aan dat hij het lastig vindt om zonder wrok met pleegmoeder te overleggen en vraagt hierin hulp van de pleegzorgbegeleider. Na een intensieve samenwerking, waarin de pleegzorgbegeleider pleegvader ruimte geeft om zijn emoties te bespreken en vervolgens tips te geven hoe zo neutraal mogelijk te communiceren met pleegmoeder, komt alles in een rustig vaarwater. Pleegouders weten op een zo rustig mogelijk manier met elkaar te overleggen in het belang van Vincent en weten de pleegzorgbegeleider te vinden als ze hier moeite mee hebben.

Er blijven periodes waarin de pleegzorgbegeleider meer gesprekken heeft met pleegouders, maar in grote lijnen zijn de praktische afspraken geregeld en weten pleegouders wat te doen, wanneer de onderlinge communicatie lastig verloopt. Ook Vincent kan steeds beter zijn draai vinden in de nieuwe situatie. Vincent laat minder verandering in gedrag zien na de bezoeken aan pleegvader. Hij vertelt met plezier bij pleegmoeder wat hij bij pleegvader heeft gedaan. Pleegzorgbegeleider heeft het intensiefste contact met pleegmoeder, omdat zij de hoofdopvoeder is. Daarnaast heeft ze eens per maand telefonisch contact met pleegvader over de weekenden en spreken ze elkaar face-to-face eens per 2 of 3 maanden, afhankelijk van de ontwikkelingen van Vincent. Pleegouders hebben los van elkaar een pleegouderbegeleidingsplan en er wordt 1 plan geschreven voor Vincent, waarin de ontwikkeling van Vincent bij pleegmoeder en pleegvader in mee genomen wordt.

Tips voor andere (pleeg)ouders in scheiding

Probeer eigen pijn en moeilijkheden zoveel mogelijk met een extern (pleegzorgbegeleider of ander hulpverlener) te bespreken. Het is niet makkelijk om na lange periode van samen zijn tot de conclusie te komen dat je los van elkaar verder gaat. Dat daarbij negatieve emoties bij komen, is normaal. Pleegkinderen zijn vaak extra gevoelig voor spanningen tussen voor hun belangrijke volwassenen, vanwege hun voorgeschiedenis. Daardoor zullen ze wellicht ook eerder reageren op spanningen en veranderingen in situatie. Het belang van een pleegkind voldoet soms niet aan de wensen van jou als pleegouders in het contact met je pleegkind, dus probeer er als volwassenen over te praten. Met elkaar en ook met professionals.

Landelijke campagne pleegzorg

Deze week loopt de wervingscampagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’, waarmee Pleegzorg Nederland 3500 nieuwe pleeggezinnen hoopt te werven. Ook wanneer je gescheiden bent kun je pleegouder zijn.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen