| 0 reacties

tags: Hulpverlening bij scheiding, Kinderen/jongeren en scheiding

Sara wil niet naar het omgangscentrum

Deze week een blog over het omgangscentrum. Deze blog is de eerste in de reeks over Sara (7 jaar).

Sara ziet haar vader weer na 3 jaar

'Ik doe echt mijn best, en zeg Sara dat ik het fijn voor haar vind dat ze haar vader weer ziet, maar ze wil gewoon niet. Moet ik haar dan dwingen?'

De moeder van Sara is in gesprek met mediator Marijke van Ouderschap Na Scheiding. Ze voert gesprekken met vader onder begeleiding. Sara ziet haar vader in het omgangscentrum. Omdat moeder heeft aangegeven te willen stoppen met het traject is ze uitgenodigd voor een individueel gesprek om samen te onderzoeken wat er voor nodig is om toch door te gaan. Ook vader krijgt een uitnodiging voor een gesprek.

Waarom wil Sara haar niet vader zien?

'Ik begrijp dat je je zorgen maakt over Sara, je zegt dat ze slecht slaapt in de nacht voorafgaand aan de omgang, en ze vraagt aan je waarom ze naar papa moet..' zegt Marijke.

'Ja,' zegt moeder, 'ze zegt dat ze niet wil en het niet leuk vindt, ik weet niet wat ik dan moet doen,  alles wat ik kan bedenken om te zeggen druist zo tegen mijn gevoel in, het is ook niet mijn idee om dit zo te doen, het is een idee van de rechter en ik moet haar steeds brengen...'

'Wat zal dat lastig en dubbel voor je zijn, ik weet van je dat je Sara een goed contact met haar vader gunt en het ook belangrijk voor haar vindt, en tegelijk wil je haar niet iets laten doen waardoor ze slecht gaat slapen en wat ze zegt niet te willen.'

'Ja, dat is toch logisch, is het niet beter voor Sara om haar met rust te laten, onbezorgd groot te laten worden en als ze 12 is kunnen we het nog eens opnieuw proberen.’.

'Dat voelt voor jou nu als een goede oplossing, Sara hoeft niet te doen wat ze zegt niet te willen, en jij hoeft haar niet te zeggen dat het goed is om te gaan.'

'Ja, dat is toch voor iedereen beter, een kind moet onbezorgd kunnen opgroeien.'

'Je hebt ook verteld over hoe dol Sara op haar vader was toen jullie nog samen woonden. Vader maakte tijd voor haar vrij, zijn Sara-dag, en je zag dat Sara hier van genoot. Jullie hebben beide meerdere dingen verteld waaruit blijkt dat jullie weliswaar een pijnlijke scheiding achter de rug hebben, en daar ook nog steeds last van hebben, en ook zeggen jullie vertrouwen in elkaar te hebben als ouders.'

'Dat is deels ook wel zo, maar Wim heeft weinig in de opvoeding gedaan, en kwam het meeste op mij neer, ik vraag me ook af hoe het zou moeten als Sara met hem mee zou gaan naar huis, hij weet echt niet hoe hij met een kind van 7 moet omgaan!.'

'Je hebt nog veel vraagtekens over de toekomst, over Sara en haar vader, dat snap ik en vind ik ook logisch in dit prille begin. Het is goed dat je dit noemt.. Voor al dit soort dingen zal aandacht zijn in de gesprekken en tijdens de begeleide omgang.'

Wat gaat er om in Sara?

'Als ik haar weer ophaal is ze stilletjes, en in de auto zegt ze dat ze het niet leuk vond, wat moet ik dan zeggen? 'lieverd, het went vanzelf maar het moet nou eenmaal?'' 'Wat denk je dat Sara zou helpen op zo'n moment?’ 'Ik denk dat ze er ook niets van snapt, vader is er 3 jaar niet geweest, en nu moet het ineens...''Wat denk je dat er nog meer in Sara omgaat?' 'Misschien is ze wel bang dat Wim haar meeneemt en ze mij kwijtraakt..' Marijke; 'Dat zou best kunnen, dat ze daar bang voor is, zou het haar kunnen helpen als ze er iets meer van gaat snappen, en ze gerustgesteld wordt dat dit niet zal gebeuren?' 'Ja, dat denk ik wel, maar kan een meisje van 7 zoiets snappen?' zegt moeder.

Volgende blog: vervolg van het gesprek met Marijke, mogelijk inzet KIES-coach? Wat adviseren de lezers?

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt