| 0 reacties

tags: Ervaringsverhalen

Scheiden en familie; het theelepelrekje van oma

“Het komt in de beste families voor zeggen ze wel eens. Dat geldt ook voor scheiden kwam ik achter.” Deze week een blog van een vrouw over de scheiding van haar broer.

De scheiding van mijn broer

Een aantal jaren geleden kwam het bericht van mijn broer en schoonzus. Ze gingen scheiden. Het ging niet goed, ze hadden ruzie en hadden besloten dat het beter was om uit elkaar te gaan. Wel op een goede manier en vooral om het zo te doen dat kinderen er zo weinig mogelijk last van hadden. Niet halsoverkop hoefde één van beide ouders te vertrekken. Ze konden het best opbrengen om nog met elkaar onder één dak te wonen totdat er een goede plek voor de ander was. Ook het vertellen aan de kinderen werd zorgvuldig voorbereid. Ondanks dat het pijnlijk en verdrietig was vond ik het knap hoe ze dingen aanpakten en regelden. Na de eerste schrik doemde er ook voor mij en andere familieleden vragen op, hoe gaat dat nu met verjaardagen en wie is nu waar bij en waar niet? De eerste verjaardagen rolden we doorheen en leek er nog niet zoveel veranderd. Sinterklaas werd al een stuk ingewikkelder. Maar we sloegen er ons dapper doorheen en we maakten afspraken. Ik was me ervan bewust dat er twee kanten aan de verhalen zaten en zowel mijn broer als schoonzus zullen hun fouten hebben gemaakt. Ik probeerde mijn broer te steunen. Ik probeerde de emoties soms wat te temperen. Dat lukte best aardig, alhoewel de strijd toch steeds meer verharde.

Emoties van familie bij een scheiding

Op een dag viel ik uit mijn rol, de rol van verstandige, rustige, adviserende zus. Mijn broer vertelde dat er strijd was over spullen:… “en toen wilde ze me niet het theelepelrekje van oma geven!!”…Wat? Ho es even, dat was ook mijn oma! Ik heb vervolgens mijn schoonzus verwenst en opeens zat ik volop in het kamp van mijn broer. Mijn emoties hadden de overhand gekregen en ik begreep opeens hoe makkelijk het was om over zichtbaar kleine dingen, zoals een theelepelrekje, strijd te voeren. Ik heb dan ook veel respect voor ouders die het lukt om zonder al te veel kleerscheuren door een scheiding heen komen. Ik heb ook veel respect voor mensen die dit niet lukt en hun best doen om samen uit de strijd te komen. Dat zijn er vast veel, want in veel gezinnen zijn er theelepelrekjes of andere spullen met betekenis die verdeeld zullen moeten worden….

Hoe om te gaan met familie tijdens een scheiding

Wanneer ouders gaan scheiden doet dit veel met betrokkenen. Familieleden en vrienden kunnen geschokt zijn, zich keren tegen de één en partij kiezen voor de ander. Meestal is deze keuze gebaseerd op vroegere loyaliteit door familiebanden en vriendschap, en minder omdat men precies weet wat zich heeft afgespeeld. Bent u gescheiden en merkt u dit ook bij uw eigen familie en vrienden? In de online training wordt uitgelegd wat dit met de kinderen doet en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen