| 0 reacties

tags: Ervaringsverhalen, Kinderen/jongeren en scheiding

Scheiding van je ouders

Een blog van Nadia (21) die vertelt over de scheiding van haar ouders.

Zo’n zeven jaar geleden kwam ik thuis van een doodnormale schooldag. Ik gooide mijn schooltas op de grond, greep wat lekkers uit de koelkast om vervolgens bij mijn ouders op de bank aan te sluiten. Totdat ik besefte dat zij niet in de woonkamer te vinden waren. Ik besloot ze snel even op te zoeken en speurde het huis af. Uiteindelijk zag ik ze, al pratende, staan aan het einde van de hal. Aan hun teleurstellende ogen was het al snel op te merken dat het een serieus gesprek was. En dat was het zeker: ‘’lieve meid van ons, wij gaan scheiden’’.

Nooit meer bij elkaar

Dat waren de woorden uit mijn vaders mond dat mijn wereld op dat moment even deed instorten. Zo’n scheiding zie je als kind natuurlijk totaal niet aankomen. Mijn vader en moeder die ik al 16 jaar lang alleen maar met elkaar samen zie, zullen vanaf nu nooit meer bij elkaar zijn. Dat moest ik mij op dat moment maar beseffen.

Mijn ouders hebben besloten om te gaan scheiden zonder onnodige ruzies eromheen. Natuurlijk moesten er wel veel dingen geregeld worden, maar mijn ouders hebben er bewust voor gekozen om mijn zus en mij er zo weinig mogelijk bij te betrekken. Een paar maanden later had mijn moeder haar eigen plekje gevonden vijf kilometer verderop. Toen ik dat te horen kreeg was ik dolenthousiast. Ik sprong op mijn fiets en ben als een speer naar haar toe gegaan om het huisje te bekijken. Wauw, wat een leuk huisje dacht ik en in mijn ogen had ik gewoon een tweede huis erbij. Hoe leuk is dat!

Nieuwe vriendin

Ik had op dat moment al wel besloten dat ik bij mijn vader ging wonen omdat zijn huis meer centraal ligt dan waar mijn moeder woont. Wel zag/zie ik zowel mijn vader als moeder even vaak. Meestal was ik doordeweeks bij mijn vader en fietste ik tegen het weekend aan richting mijn moeder, wat dus heel goed te doen was.

Kort daarna kreeg mijn vader een andere vriendin. Mijn vader samen met een andere vrouw die niet mijn moeder  was. Nou, aan dat beeld moest ik echt even wennen! In het begin was het even ongemakkelijk. Maar al snel leerde ik haar beter kennen omdat wij regelmatig weekendjes en dagen er tussenuit gingen. De nieuwe vriendin van mijn vader en ik voerden samen de leukste gesprekken en werden in no-time beste vriendinnen.


Veel kinderen van gescheiden ouders hebben onder andere veel moeite om zijn of haar ouder te zien met een andere partner. Natuurlijk is het een kwestie van wennen, maar ik heb mijzelf aangeleerd dat het belangrijk is om hiervoor open te staan en te accepteren.

Ondanks de scheiding een goed contact

Tot op de dag van vandaag heb ik heel goed contact met mijn beide ouders. Ook de verjaardagen van mijn zus en mij worden gezamenlijk gevierd waar mijn vader en moeder tegelijkertijd aanwezig zijn. Deze verjaardagen zijn zelfs nog gezelliger dan dat ze al waren, mede door de vele aanhang. Ook maken mijn ouders nog regelmatig een babbeltje met elkaar wanneer zij elkaar plots tegenkomen in de supermarkt.

Wat ik wil zeggen uit eigen ervaring is dat een scheiding in het begin nooit makkelijk is voor een kind. Het is natuurlijk voor niemand leuk als bepaalde dingen niet lopen zoals gepland. Maar zoals in de meeste gevallen heeft iedere gebeurtenis in het leven ook zijn positieve kanten.

 

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen