| 0 reacties

tags: Ervaringsverhalen

Stiefmoeder, een ingewikkeld leven!

Deze week een blog van Irma die vijf jaar geleden stiefmoeder werd. In 2010 werd ik stiefmoeder van Vik, toen 3 (inmiddels een grote jongen van 8). Een klein jongetje dat geen idee had wat hem overkwam. Papa en mama zijn uit elkaar en van mama mag ik papa soms niet zien. ‘Mama zei dat ik niet naar jullie toe mocht’. Wat is het als stiefmoeder dan moeilijk om het niet voor je partner op te nemen en dit jongetje eerlijk te vertellen wat er aan de hand is, maar wat zijn de gevolgen daarvan? Wat gebeurt er met een jongetje van 3 die iets slechts hoort over zijn moeder? Wanneer doe je het goed in zo’n situatie? We hebben zo vaak geprobeerd om het gesprek aan te gaan met de moeder van Vik, om nieuwe afspraken te maken die voor iedereen goed lijken. Eventjes gaat het goed, maar dan gaat iets niet geheel naar wens of bevalt de afspraak niet zo goed en zonder overleg zijn alle gemaakte afspraken weer van de baan.

Wat zeg je wel en wat zeg je niet

Op den duur was Vik 5 jaar en zei dat hij niet meer bij ons wilde zijn. Hij zei tegen zijn vader dat hij niet meer van hem hield en dat hij niet meer bij ons wilde komen… wat moet je zeggen in zo’n situatie? Wanneer doe je het goed? Na 4 maanden zonder contact is het contact weer redelijk hersteld. Toch voel je aan alles dat hij zich niet thuis mag voelen bij ons en hij zegt letterlijk tegen ons dat zijn moeder en stiefvader veel meer van hem houden dan wij.
Welke rol neem ik aan als stiefmoeder? Ben ik degene die hem mag vertellen dat ik van hem hou? Mag ik hem vertellen hoe het verhaal voor ons is? Of is dat de taak van mijn partner? Of hoeft niemand hem dit te vertellen? Bij zijn moeder wordt alles besproken in zijn bijzijn.. hij mag daar alles horen, want moeder heeft geen geheimen voor hem. Ga je hier als stiefmoeder tegenin, omdat je weet dat Vik dingen hoort die hij niet zou moeten horen? Wanneer doe je het goed, en elke keer weer kom ik erachter hoe weinig invloed je hebt en in wat voor verdraaide wereld dit jongetje leeft.

De tijd zal het leren?

Alles wat we kunnen doen en waar we hard ons best voor doen is dit lieve jongetje het gevoel geven dat hij bij ons mag zijn, dat hij welkom is bij ons en dat wij het fijn vinden als hij er is. Soms proberen we uit te leggen dat hij één mama en één papa heeft die vroeger bij elkaar woonden. Maar dit lijkt hij niet te geloven. Zo lang hij het gevoel heeft dat hij welkom is bij ons en dat hij zijn plekje heeft en houdt, hopen we dat de tijd hem en ons gaat leren en dat hij vanzelf op zoek gaat naar de andere kant van het verhaal. Tot die tijd genieten we van iedere seconde dat hij er is.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen