| 0 reacties

tags: Tips en adviezen

Toen scheiden nog heel ongewoon was

Waarom trouwen mensen? Omdat zij van elkaar houden en het leven met elkaar willen delen. In verwachting dat zij met en door elkaar gelukkig zullen worden. Het klinkt heel logisch, maar toch eindigt nu één op de vier huwelijken in een echtscheiding.

Hoe onnatuurlijk scheiden vroeger haast was, het lijkt er tegenwoordig bijna bij te horen. Uit een CBS-publicatie uit 1958 blijkt dat in die tijd een huwelijk in de meeste gevallen pas ontbonden werd wanneer de partner overleed.
In de decennia die volgden veranderde dit snel. Sinds het begin van de vorige eeuw nam het aantal scheidingen toe van ongeveer 600 naar 34 duizend per jaar. Hoe kan het dat dit verschil zo ontzettend hoog is?

 

Maatschappelijke ontwikkelingen

Vooral de maatschappelijke ontwikkelingen speelden hierbij een belangrijke rol. De positie van de vrouw veranderde waardoor vrouwen meer zeggenschap kregen, de Algemene bijstandswet zorgde ervoor dat gescheiden vrouwen met kinderen een bestaansminimum ontvingen en de wet herziening echtscheidingswet maakte het vanaf 1971 een stuk eenvoudiger om te scheiden. Vóór de invoering van deze wet was echtscheiding juridisch alleen mogelijk als werd voldaan aan ten minste één van de vier gronden: overspel, curatele op grond van verkwisting, een gevangenisstraf van vier jaar of meer en mishandeling.
Naast deze bovengenoemde maatschappelijke ontwikkelingen, speelde het geloof ook een sterke rol. Vroeger werd er veel meer waarde gehecht aan het geloof dan tegenwoordig. Scheiden was fout, je koos voor iemand waar jij de rest van je leven bij wilde blijven en niet voor even.

Trouwen uit liefde

Vroeger speelden er andere factoren mee om te trouwen. De economische en praktische motieven speelden vaak een veel grotere rol dan de liefde. De man verdiende het geld en de vrouw zorgde voor de kinderen en het huishouden. Onze verzorgingsstaat zag er in die tijd heel anders uit dan nu. Ouders kozen voor een groot gezin, zodat zij genoeg mogelijkheden hadden om door hun eigen kinderen verzorgt te worden. Zorg krijgen vanuit de staat was veel te duur, dus dat moest worden voorkomen. Gelukkig is de zorg nu veel beter geregeld. De kinderen hoeven niet meer voor de ouders te zorgen waardoor de reden om te trouwen sterk is veranderd. Je geeft het ja-woord vanuit het gevoel uit je hart en niet meer vanuit economische of praktische motieven.

Tegenwoordig is het belangrijk dat u doet wat het beste is voor een kind. Samen blijven voor de kinderen is niet meer van deze tijd. Kinderen horen op te groeien in een prettige en fijne omgeving en niet op een plek waar vaak ruzie is of altijd een negatieve sfeer hangt. Lees ons E-book voor meer tips voor, tijdens  en na een scheiding.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen