| 0 reacties

tags: Ervaringsverhalen, Kinderen/jongeren en scheiding

Twee keer op zomervakantie

Deze week een blog van Simone (22), over de eerste zomervakantie na de scheiding van haar ouders, nu 11 jaar geleden. "Wel raar, ineens een heel andere zomervakantie dan normaal. Afgelopen zomer nog gezellig met zijn allen in de auto. Dit jaar niet één, maar twee keer op vakantie."

Met of zonder stiefvader op vakantie

Het idee met om met drie (bij zowel de kant van mijn vader als moeder) te zijn was inmiddels al wel gewend. Toch zou deze zomer heel anders worden. Een paar maanden voordat de zomer begon vertelde mijn moeder dat ze een nieuwe vriend had. En de vraag van mij en mijn zusjes was dan ook: gaat hij ook mee op vakantie? Daar was mijn moeder heel stellig in: “Nee! Samen met mijn meiden op vakantie”. Gezellig naar een Nederlands eiland. Mijn vader bleef die zomer ook niet alleen. Een dag voordat we met mijn moeder op vakantie gingen kondigde hij aan een nieuwe vriendin te hebben. Mijn zusje en ik waren blij voor hem, nu was hij niet meer alleen.

Ontmoeting stiefmoeder

Toen de vakantie met mama afgelopen was, zou papa ons ophalen. De nieuwe vriend van mijn moeder stond aan de kade. Mijn moeder zou op de boot blijven staan en hij zou op stappen. Ze zouden samen nog een weekje weg gaan. Mijn vader had besloten om zijn nieuwe vriendin mee te nemen. Dus toen wij aankwamen stonden zij met zijn drietjes aan wal en wij met zijn drietjes op de boot. De ontmoeting met mijn vaders nieuwe vriendin was natuurlijk erg spannend. Dat mijn moeder zijn nieuwe vriendin vanaf de boot zou zien, dat vonden we toch wel een beetje gek! Uiteindelijk viel het voor ons wel mee. Maar voor mijn moeder was het wat zwaarder. Ze moest afscheid van ons nemen, omdat we voor het eerst drie weken met onze vader mee zouden gaan. Dat zijn vriendin dat ook nog aan de kade stond was toch wel even slikken!

Vakantie alleen met papa

De drie weken met mama waren om. Nu drie weken met papa. Met hem gingen we naar het buitenland. Al snel merkten we dat papa tot over zijn oren verliefd was. De hele weg heeft hij liedjes gezongen die hij anders nooit luisterde (Nederlandstalige liefdesliedjes). Wij werden ook vrolijk van al die leuke liedjes en omdat ze Nederlands waren zongen wij uit volle borst mee. Toen we met mama belden sloeg de stemming wat om. Ze stelde allerlei vragen en wij wilden spelen. Ook vroeg ze een paar keer of we het wel leuk hadden. “Jahaaaa!” Natuurlijk hadden we het leuk met papa. Maar mama was deze situatie ook niet gewend en wij hadden daar niet zo’n begrip voor. We wilden lekker zwemmen en niet aan de telefoon hele verhalen vertellen. We bedoelden het natuurlijk niet negatief, maar we waren nu bij papa. Je bent nog kind.

Bom(metje)

Halverwege de eerste week begon die scheiding bij mij toch invloed te hebben. We hadden het leuk, maar de vakanties waren toch anders. Toen mijn vader voorstelde om zijn nieuwe vriendin over te laten vliegen, barstte bij mij de bom. “Niks ervan! Je mag dan verliefd zijn, maar wij kennen haar helemaal niet!” Ook vond ik het zielig voor mama. Zij had haar vriend bewust niet meegenomen. Uiteindelijk kwam mijn vaders nieuwe vriendin dus niet. We hadden verder een leuke en gezellige vakantie.

Tips voor alle ouders die dit jaar voor het eerst de zomervakantie na een scheiding meemaken

Wat ik met dit verhaal wil vertellen is dat het voor zowel de ouders als kinderen fijn is om prettig afscheid van elkaar te nemen voor een vakantie. Ik denk dat het daarom belangrijk is om de situatie met elkaar te bespreken, zodat iedereen zich er prettig bij voelt. Ook is de situatie voor kinderen heel anders dan voor ouders. Sommige kinderen missen hun ouder wanneer ze op vakantie zijn, andere kinderen spelen en vergeten de ‘situatie’ even. Ik denk dat het voor ouders belangrijk is om hierbij stil te staan. Laat de reactie van je kind niet te zwaar tellen en zorg ervoor dat hij of zij zich ook bij de andere ouder op zijn of haar gemak voelt. Op deze manier zal de ‘lastige’ vakantie, naar mijn mening, een stuk zorgelozer zijn.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

Nog geen reacties

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen