| 3 reacties

tags: Kinderen/jongeren en scheiding, Tips en adviezen

Valkuilen voor gescheiden ouders

Wanneer je als ouders besluit om uit elkaar te gaan, is dat voor een kind vaak een heftige en ingrijpende beslissing. De wereld van het kind komt onbedoeld en misschien ook onverwachts op zijn kop te staan. Vragen als: “Waar ga ik wonen?”, “Wanneer zie ik mijn papa of mama?” en “Gaan we komende zomer nog wel op vakantie?” zijn zaken waar een kind over kan piekeren. Het is aan ouders de taak om ondanks alle veranderingen voldoende aandacht te hebben voor het kind en vooral naar het kind te luisteren. Door de veranderingen als gevolg van de echtscheiding lukt dat niet altijd even goed. In deze blog een aantal valkuilen die voor gescheiden ouders in de periode rond een scheiding op de loer liggen.

Het gevoel geven dat het kind moet kiezen

Door de strijd met de ex-partner kunnen ouders hun kind het gevoel geven dat hij of zij moeten kiezen tussen een van de ouders. Voor een kind is dat ingewikkeld omdat beide ouders voor hem of haar even belangrijk zijn. Wanneer een kind het gevoel krijgt te moeten kiezen tussen een van de ouders, ontstaat er een innerlijk conflict. Dit wordt ook wel een loyaliteitsconflict genoemd. Een kind kan niet kiezen tussen de ouders. Een kind mag van allebei de ouders houden.

Niels (13 jaar): “Als ik in het weekend naar mijn vader ga, zegt mijn moeder bijna altijd dat ze hem niet vertrouwt en dat ik beter thuis kan blijven”.

Kwaad spreken over de andere ouder

Door de strijd tussen ouders ontstaat er over en weer vaak veel boosheid en verdriet. Die emoties kan je als ouder op de kinderen projecteren door negatief over de andere ouder te praten. Een kind heeft met beide ouders een band en doordat er negatief over de andere ouder wordt gesproken, kan dit het gevoel oproepen dat het kind die ouder moet verdedigen en andersom. Ook het kwaadspreken over de andere ouder kan tot een loyaliteitsconflict leiden. Overigens is het niet alleen voor ouders maar ook voor de omgeving in het belang van het kind dat er niet negatief over een van de ouders wordt gesproken.

Elise (11 jaar): “Toen mijn ouders net waren gescheiden zei mijn moeder dat we die zomer niet op vakantie konden omdat papa al het geld van de spaarrekening had gehaald”.

In het bijzijn van de kinderen ruzie maken

Een belangrijke valkuil voor gescheiden ouders is om ruzie te maken waar het kind bij is. Ruzie maken in het bijzijn van een kind hoeft niet direct verkeerd te zijn; een kind kan er namelijk ook van leren doordat hij of zij ziet hoe je kunt opkomen voor je eigen opvatting, hoe je kunt luisteren naar andermans mening en hoe je een meningsverschil kunt oplossen. Een ouder kan hierdoor een voorbeeldfunctie vervullen. Wanneer het echter niet meer lukt om emoties onder controle te houden, er wordt geschreeuwd of zelfs verbaal of fysiek geweld wordt gebruikt, is dit schadelijk voor een kind. Er ontstaat een gevoel van onveiligheid bij het kind. Ook kan het vertrouwen in de ouder hierdoor afnemen. Het is voor een kind belangrijk dat ruzies worden vermeden.

Naomi (9 jaar): “Papa en mama maakten vaak ruzie waar mijn zus en ik bij waren. Meestal werden we naar boven gestuurd, maar ook boven hoorden we ze dan nog schreeuwen en met deuren slaan”.

Kind als boodschapper gebruiken

In de strijd tussen ouders kan het gebeuren dat het kind als boodschapper wordt ingezet. Het kan soms makkelijk zijn om het kind een boodschap mee te geven voor de andere ouder of het kind over de andere ouder uit te horen. Ouders kunnen dit het beste vermijden omdat ook hier het gevoel kan ontstaan dat een kind moet kiezen tussen een van beide ouders. Voor gescheiden ouders is het belangrijk om rechtstreeks contact met elkaar te zoeken en niet via het kind.

Kyan (11 jaar): “Mijn vader vraagt regelmatig aan me of ik mama wil vragen of ze de mails die hij heeft gestuurd wil lezen”.

Stel het belang van uw kind centraal en vul het ouderschapsplan in!

Stop met het maken van ruzie in het bijzijn van uw kind, geef uw kind niet het gevoel te moeten kiezen tussen u of uw ex-partner en stop met het negatief praten over de andere ouder. Handel in het belang van uw kind! Compaiz biedt hulp met het ouderschapsplan. In dit plan kunt u online en afzonderlijk van elkaar afspraken maken over uw kind.

In verband met privacy zijn in deze blog fictieve namen gebruikt.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

 1. Karin - zondag 20 september 2015 12:09

  Waarom houden sommige ouders niet van elkaar

 2. bauke - maandag 15 februari 2016 18:28

  sommige ouders willen elkaar niet meer maar ze hebben wel mooi kind(eren) op wereld gezet dat is voor je zeker al voldoende zolang je beide ouders blijven zien dan is het al mooi.

  ouders kiezen zelf voor zichzelf wat ze goed moet zijn voor elkaar.

 3. Owen - woensdag 04 mei 2016 02:32

  Hoi ik zoek hulp want mijn ouders zijn (mijn moeder is ) voor de tweede keer geschijden en ik weet niet wat ik moet doen.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen