| 7 reacties

tags: Ervaringsverhalen, Vechtscheiding

Vechtscheiding, het verhaal van een moeder

Eind september verliet ik mijn echtelijke woning en betrok ik een kleine sociale huurwoning in een buurt waar ik absoluut niet wilde wonen. Maar na een periode op de slaapkamer van mijn zoon te hebben geslapen, mocht ik al blij zijn dat ik na 6 maanden een woning kreeg toegewezen. De spanning was te snijden in huis en mijn ex-partner was erg boos op mij. Mijn Marokkaanse familie durfde ik niks te vertellen.

Wij zouden geen vechtscheiding krijgen. We besloten dat mijn ex verder zou gaan met zijn bedrijf en de schulden zou overnemen. Ik zou niks meenemen, en na 10 jaar huwelijk kreeg ik geen kinderalimentatie en moest ik afzien van het recht op pensioen. Ik had liever helemaal niks, dan dat we de schulden zouden delen. Zo weinig mogelijk nam ik mee want, hij had het al moeilijk genoeg.

Na 10 jaar huwelijk eindigde ik met nul euro op de bankrekening en een kleine sociale woning in een vreemd land.  Gelukkig  heb ik wel twee mooie kinderen maar wel een hele grote verantwoordelijkheid. Ik had geen hulp van familie, nee erger nog. Met schuld en verwijt en een vinger: ‘Zie je wel dochter, jij bakt er niks van.’ Ik voelde me gefaald in het leven, als dochter, als moeder, als vrouw. Ik voelde me waardeloos. Ik hoorde de stem van mijn vader dat ik nooit wat zou bereiken in mijn leven… Het was een hele moeilijke tijd.

Stress en ruzie

Toen begon de ellende. Het draaide allemaal om geld, om afspraken die niet werden nagekomen en om verwijten heen en weer.   Mijn kinderen die op de wisseldag bij me kwamen en die 5 dagen niet hadden gedoucht. Ik durfde ze amper te knuffelen. Op een dag werd hij zo boos  dat het gevaarlijk werd. Ik wist niet of mijn kinderen veilig waren. Daarom belde ik de politie waardoor we uiteindelijk bij maatschappelijk werk terecht kwamen. Het allerergste vond ik dat hij zei dat hij zichzelf en de kinderen wat aan zou doen om mij te pakken. Een nachtmerrie voor elke gescheiden ouder.

Er gebeurde gewoon zoveel dat alle moeite die we hadden gestopt in therapie en specialisten voor niks leek. Een jaar lang in stress, ellende en geruzie. Mijn kinderen presteerden niet goed op school en de nacht voor de eerste schooldag van 2012 trok mijn zoon aan de bel: ‘Mama. Ik moet met iemand praten die ons kan helpen want ik ben zo bang dat papa jou wat aandoet. ‘

De laatste weken van de zomervakantie hebben mijn kinderen bij hun vader doorgebracht op een camping. Zo lang zonder mijn kinderen vond ik erg moeilijk dus ik belde ze af en toe. Mijn kinderen mochten  van mijn ex-partner met mij geen contact hebben. Ze hebben in angst de vakantie doorgebracht want ze hoorden hun vader zeggen dat hij me het ziekenhuis zou inslaan als ik bleef bellen. Hoe kan een moeder nog normaal functioneren? Ik had geen zicht op ze en had geen idee hoe ze zich voelden. Ik voelde me machteloos. Mijn kinderen vonden het dan ook niet leuk als ik belde en snauwden mij af.  ‘Mama, waarom bel je? Het gaat wel goed hoor. Hou maar op met bellen.’ Ze namen mij op die manier in bescherming. Kinderen van 5 en 7.

Mindfulness

Uiteindelijk zijn we dankzij de schreeuw om hulp van mijn zoon bij een gezinspsycholoog terecht gekomen. Hij luisterde naar mijn kinderen en sprak ook met mij in een individuele sessie. Zo kwam het dat hij me aanraadde om aan Mindfulness te doen. Na een jaar lang intensieve Mindfulness coaching is er veel veranderd. Met mijn zoon gaat het goed en mijn dochter krijgt nu alle aandacht om de scheiding te verwerken. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en zit in een aflossingstraject. Door de financiële situatie leer ik te genieten van de kleine dingen.

Ik heb ervoor gekozen om mij niet meer te hechten aan pijn. Maar dat nu de tijd is aangebroken om mijn talenten ten volle te benutten. Ik leer mijn eigen moeder, mijn eigen vader te zijn. En ik ontdek wat echt belangrijk is in het leven: doorgaan, doorgaan, doorgaan…

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

 1. Edith - vrijdag 11 april 2014 21:55

  Lieve Sam, ik ben trots op jou dat je hebt doorgezet en ik weet dat je heel gelukkig gaat worden met je lief en je kinderen!

 2. Annette - vrijdag 11 april 2014 23:03

  Wow Samira, wat een super vervelende Periode heb jij achter de rug. Maar je bent een doorzetter en het gaat jou lukken om weer gelukkig te worden en je kinderen iets moois mee te geven.

 3. Samira - zaterdag 12 april 2014 09:05

  Ik ben nu al gelukkig. Dat is wat ik geleerd heb ook. Gelukkig te zijn met mezelf. Want ik ben ok zoals ik ben. En mijn missie is om dit door te geven. Wat de omstandigheden ook zijn, geluk zit in jezelf. Er is een onuitputtelijke bron waar ik uit kan putten. En ik vertrouw op deze verbinding met de bron. Waardoor omstandigheden gaan veranderen en ik alle hulp krijg die ik nodig heb. Dit is mijn ervaring ook. Dat ik altijd hulp gekregen terug.
  Terug naar de basis. En dit kan niemand afpakken. Ik denk aan Nelson Mandela. Een voorbeeld wat betreft VRIJE geest.

  Dank jullie voor de onderseunende woorden.

 4. Mieke - zaterdag 12 april 2014 19:27

  Wow!! Wat een heftig verhaal Samira. En ik heb een diep respect voor jou dat je niet met de pakken bent gaan neerzitten, maar voor jezelf bent opgekomen en blijft vechten voor je eigen geluk. je bent een ander levenspad opgegaan dan verwacht werd door je ouders en ex-partner en daar heb je moed voor nodig. Dapper mens ben jij zeg!! Fijn dat je je nu weer gelukkiger voelt, want dat straal je dan ook af naar je kinderen en dan zullen zij uiteindelijk het ook gaan begrijpen dat dit voor jou de beste beslissing was om weg te gaan. Hartelijke groet en heel veel succes en geluk verder met jouw "nieuwe" start.

 5. Dafke - zondag 13 april 2014 13:15

  Jezelf zijn, dat doe je nu. Dat maakt je sterker, wetende dat je dat in het verleden nooit kon zijn. Jij beslist... jij doet het op jouw manier.
  Jullie hebben een moeilijke periode gehad, maar het was heel dapper van je om er meteen iets mee te doen. Je hebt hulp gezocht en niet opgegeven.
  Hier moet je sterk voor zijn. Heel sterk. Chapeau!

 6. Luiza - dinsdag 21 maart 2017 09:29

  Beste Samira,

  Wat een heftige verhaal. Als u er voor openstaat zou ik graag even met u praten in verband met een televisieprogramma waar we aandacht besteden aan dit onderwerp. Het gesprek is uiteraard geheel vrijblijvend. Ik hoop van u te horen.

  Met vriendelijke groet,

  Luiza (KRO-NCRV)

 7. mara - dinsdag 19 september 2017 16:50

  Na 9 jaar in het huwelijk met mijn man met 3 kinderen, begon mijn man met andere dames te gaan en liet me koude liefde zien, bij meerdere gelegenheden dreigde hij me te scheiden toen ik hem wilde vragen over zijn affaire met andere dames, Ik was helemaal verwoest En verward totdat een oude vriend van mij vertelde over een liefdesgeneesheer genaamd DR Goko die mensen met hun relatie en hun huwelijksprobleem helpt, introduceert ze mij aan deze dokter die me echt helpt als ik hem contacteerde, kreeg hij Mijn man Terug in 48 uur, dus begon hij zich te verontschuldigen, nu is hij opgehouden met dames uit te gaan en hij is bij mij voor goed en echt. Neem contact op met deze liefdesarts in relatie of huwelijksprobleem en vind allerlei problemen die u moeilijk kunt oplossen en hij zal een blijvende oplossing voor hen opstellen. Hier is zijn e-mailadres, (dr.gokosspiritualcaster@gmail.com u kunt hem toevoegen aan whatsapp en viber +2348056398964 Veel succes aan jullie allemaal

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Over Compaiz

Compaiz helpt ouders om met elkaar de scheiding goed af te ronden. Wanneer ouders van elkaar scheiden is dat een beslissing van de ouders met grote gevolgen voor hun kinderen. Het is in het belang van de kinderen, dat ouders na de scheiding nog goed met elkaar kunnen overleggen. Compaiz biedt u online een e-book, ouderschapsplan en online training.