| 1 reactie

tags: Tips en adviezen

Vijf dingen die je niet moet doen bij een scheiding

Op internet is veel te lezen over scheiding. Informatieve artikelen, op fora en in de vorm van blogs. Ingrid Vledder is familierechtadvocaat en blogt regelmatig over het familierecht. Zo heeft zij bijvoorbeeld onlangs een blog geschreven over vijf dingen die je niet moet doen bij een scheiding. In haar blog noemt Ingrid Vledder vijf veelgemaakte fouten tijdens een echtscheiding. In deze blog sommen we de door haar  omschreven fouten op.

Betrekken van kinderen bij de scheiding

Een veelgemaakte fout is om kinderen te betrekken bij de scheiding. Voor kinderen is het erg ingewikkeld als hun ouders gaan scheiden. Als kinderen dan ook worden betrokken bij het conflict tussen ouders, wordt het voor een kind nog ingewikkelder. Partnerschap kan eindigen maar het ouderschap blijft altijd bestaan.

Door je emoties laten leiden en geen hulp inschakelen

Een tweede valkuil is om je als ouder teveel door je emoties te laten leiden. Tijdens een scheiding moeten er belangrijke beslissingen worden genomen die gevolgen kunnen hebben voor de toekomst. Denk goed en rustig na over beslissingen rondom bijvoorbeeld de woning of de alimentatie. Wanneer je het idee hebt te emotioneel te zijn, kan je de beslissing uitstellen. Daarnaast maken veel ouders de fout om geen hulp te vragen aan vrienden of familie. Een scheiding kan veel onzekerheid met zich meebrengen en juist dan is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Soms zijn de emotionele gevolgen zodanig dat je de gebeurtenissen rondom de scheiding niet in je eentje kunt verwerken. Professionele hulp kan dan zinvol zijn.

Conflict blijven aangaan

Een vierde veelgemaakte fout is om als ouder steeds weer het conflict met de ex-partner aan te gaan. Soms blijven ouders nog lange tijd in een juridische strijd verwikkeld. Dit kan komen doordat ex-partners het niet kunnen opbrengen om elkaar niets gunnen. Op deze manier blijft het conflict in stand en wordt het lastig om je als ouder op de toekomst te focussen.

In de scheiding vast blijven zitten

Een laatste veelgemaakte fout is om in de scheiding vast te blijven zitten. Een scheiding maakt dat je wereld even zijn kop staat. Neem hier de tijd voor maar waak er tegelijkertijd voor dat je in deze situatie vast blijft zitten. Onderneem bijvoorbeeld nieuwe activiteiten en ontmoet nieuwe mensen.

 

Wilt u de website bezoeken van Ingrid Vledder ? Klik dan hier.

Scheiding goed regelen?

Gaat u scheiden en wilt u de omgangsregeling en andere afspraken vastleggen in een ouderschapsplan? Via Compaiz kunt u via het interactieve online ouderschapsplan alle onderwerpen doorlopen en online met uw ex-partner de afspraken afstemmen. Heeft u hulp nodig in de vorm van mediation? In de provincie Groningen kunt u zowel rechtstreeks als middels een verwijzing bij Elker terecht voor Ouderschap na Scheiding. Kijk voor meer informatie op de website van Elker.

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

 1. Julia - zaterdag 13 februari 2016 13:19

  Beste blogschrijver,

  Uit eigen ervaring spreek ik als ik zeg dat ik vind het kind centraal moet staan. Een scheiding kan een enorme impact hebben op een kind, en hij/zij mag zeker niet de dupe worden van de problemen tussen de ouders. Daarom zou ik zelf ook een bemiddelaar aanraden zoals http://www.allaboutmediation.nl/. Een bemiddelaar kan er in ieder geval voor zorgen dat er minder conflicten ontstaan tussen de ouders, en zo hoeft het kind ook geen kant te kiezen, wat bij mijn scheiding dus wel gebeurde.

  Ik vind je blog kwalitatief en inhoudelijk zeer goed. En daarom wil ik vragen of je mij misschien even wil helpen. Ik wil zelf ook gaan bloggen over mijn scheiding, heb je misschien nog tips voor mij?

  Bij voorbaat dank,
  Julia

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen