| 1 reactie

tags: Kinderen/jongeren en scheiding, Tips en adviezen

Vijf reacties van kinderen wanneer ouders gaan scheiden

Het verschilt per situatie hoe een kind reageert wanneer hij of zij hoort dat zijn of haar ouders gaan scheiden. Voorop staat dat een scheiding een ingrijpende gebeurtenis is voor een kind. Wanneer u als ouder zelf vol emoties zit omdat u net hebt besloten dat u en uw partner uit elkaar gaan, kan het lastig zijn om voldoende aandacht te hebben voor de reactie van uw kind. Hieronder leest u mogelijke reacties van kinderen wanneer ze horen dat hun ouders gaan scheiden.

1. Verdriet, boosheid en angst

Emoties zoals verdriet, boosheid en angst spelen in veel gevallen een rol. Kinderen zijn boos omdat hun ouders gaan scheiden of verdrietig omdat mama of papa ergens anders gaat wonen. Ook kunnen kinderen bang zijn; hoe moet het verder nu papa en mama gaan scheiden?  Het is belangrijk ruimte te geven voor deze emoties. Het is begrijpelijk dat een kind verdrietig of boos is. Luister naar uw kind en praat over de gevoelens van uw kind.

2. Opluchting

In sommige situaties zijn kinderen al lange tijd getuige geweest van de ruzies tussen ouders. Een scheiding kan betekenen dat er een einde komt aan de strijd tussen ouders. Kinderen kunnen opgelucht zijn dat er eindelijk verandering in de situatie komt.

3. Stil en teruggetrokken

Kinderen kunnen zich in de steek gelaten voelen wanneer ze horen dat hun ouders gaan scheiden. Waarom overkomt dit hem of haar? Kinderen kunnen stiller worden en zich gaan terugtrekken. Dit kan samengaan met een schuldgevoel. Kinderen zijn gauw geneigd te denken dat het door hun komt dat hun ouders gaan scheiden. Ook hier is het belangrijk aandacht te hebben voor deze emoties en erover te praten met uw kind.

4. Fantaseren

Wanneer een kind eenmaal weet dat papa en mama gaan scheiden, kan hij of zij gaan fantaseren dat ouders weer bij elkaar komen. Dit kan voortkomen uit de gedachte dat kinderen vaak niet willen dat hun ouders gaan scheiden. Soms denken kinderen dat ze een rol kunnen spelen in het weer bij elkaar brengen van papa en mama. In dit geval is het belangrijk om samen als ouders duidelijkheid aan uw kind te bieden en bijvoorbeeld uit te leggen dat het huwelijk echt voorbij is.

5. Non-verbale reacties

Heel jonge kinderen hebben vaak minder mogelijkheden om zich verbaal te uiten en bijvoorbeeld te vertellen wat hun dwars zit. Kinderen kunnen dan reageren met bijvoorbeeld nachtmerries, buikpijn of eetproblemen. Soms lijkt dit niet direct te worden veroorzaakt door de scheiding. Het is echter belangrijk ook stil te staan bij het non-verbale gedrag van een kind.

Tot slot: geef ruimte voor de reactie van uw kind!

Een scheiding brengt veel gevolgen met zich mee voor een kind; zowel op de korte termijn als op de lange termijn. Soms ben je je als ouder hier niet van bewust. Tegelijkertijd willen alle ouders het belang van hun kind voorop stellen en wil iedereen het beste voor zijn kind. Praat met uw kind en maak hem of haar duidelijk dat u altijd van uw kind blijft houden. In ons ebook leest u meer tips over hoe u uw kind het beste kunt helpen in de periode voor, tijdens of na de echtscheiding.

Hoe reageerde uw kind toen u vertelde dat u ging scheiden?

De nieuwste blogs en nieuwsartikelen als eerste in uw mailbox?

Reacties

  1. pim - maandag 22 oktober 2018 11:22

    Ik kan me goed voorstellen dat sommige kinderen boos worden wanneer hun ouders gaan scheiden. Het is voor kinderen vaak een onoverzichtelijke situatie. Zij weten vaak niet waarom het scheiden beter is dan bij elkaar blijven en merken vooral de disruptie in hun dagelijks leven, dat zorgt voor frustratie en woede.

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt