Tips voor gescheiden moeders voor Vaderdag

Binnenkort is het weer Vaderdag. Wanneer je gescheiden bent is het vieren van Moeder- en Vaderdag lastiger dan wanneer je nog samen bent. In dit artikel een aantal tips voor gescheiden moeders voor Vaderdag.

Tips voor Vaderdag

Bespreek met je kind(eren) wat ze graag willen doen met Vaderdag. Op deze manier kun je ook aansluiten op de behoeften van je kind. Hoe je het ook went of keert je kind heeft een vader, waar de vader ook woont en hoeveel of weinig contact er ook is. Geef je kind ruimte om er aandacht te besteden en probeer neutraal te zijn. Luister naar het kind hoe hij het beleeft en waar hij mogelijk moeite mee heeft. Misschien wil een kind een cadeautje geven aan zijn vader, maar je kunt ook denken aan een kleiner gebaar zoals een kaartje of een berichtje sturen. Steun je kind hierin en help waar nodig. Bijvoorbeeld door samen naar de winkel te gaan en een kaartje uit te zoeken of samen wat te knutselen.

Wat als je kind geen contact meer met zijn vader heeft

Het komt helaas voor dat na de scheiding kinderen hun vader niet meer zien. Dit kan door allerlei verschillende redenen komen. Ook als je kind geen contact met vader heeft kan het een goed moment zijn om er aandacht aan te besteden. Op school en in de media gaat het veel over Vaderdag dus zal je kind mogelijk ook aan zijn vader denken. Vraag hoe het voor het kind is. En vraag ook wat het kind zou willen doen. Kijk wat de mogelijkheden en wensen van het kind zijn. Wat je vooral niet moet doen is zwijgen over Vaderdag. Niet doen alsof Vaderdag er niet is en vader niet bestaat. Dit kan erg pijnlijk zijn voor je kind.

Vaderdag en stiefvaders

Wat te doen wanneer je kind een stiefvader heeft? Daar is niet één antwoord op te geven. Het ligt bijvoorbeeld erg aan de leeftijd van het kind, hoelang stiefvader in beeld is, hoe de relatie met de stiefvader is. Ook hierin is weer belangrijk om goed naar het kind te luisteren. Vraag wat je kind wil doen richting stiefvader. Verplicht je kind niet om iets te doen richting stiefvader. Mogelijk is het voor een kind lastig ten opzichte van zijn eigen vader. Kinderen zijn erg loyaal naar eigen ouders. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind geen cadeau wil geven aan zijn of haar stiefvader om hun eigen vader niet te kwetsen. Dit hoeft niet te betekenen dat ze hun stiefvader niet aardig vinden.